Door: Roza 03 jul, 2020

Op 1 juli zijn de regels voor de verspreiding van het coronavirus versoepeld. Dat is goed nieuws, ook voor arbeidsmigranten uit Rotterdam en omgeving die in het Westland in de kassen werken. Richard Hartensveld, eigenaar van tomatenkwekerij Schenkeveld, met onder meer vestigingen in De Lier, Den Hoorn en Schipluiden, vertelt hoe de strenge hygiëne-eisen tegen plantenvirussen ook helpen tegen verspreiding van het coronavirus. “Handen ontsmetten was bij ons al routine.”

Ze mogen sinds 1 juli weer samen in de auto naar het werk, de Roemeense, Poolse of Bulgaarse werknemers die in het Westland komkommers oogsten en tomatenblad weghalen. Anderhalve meter afstand houden blijft tijdens het werk het devies. “In de kassen is dat geen probleem. De middenpaden zijn drie meter breed en in het gewas werk je meestal in je eentje in de zijpaden, die 1,60 meter uit elkaar liggen”, legt Richard Hartensveld uit.

Schermen tussen stoelen

Lastiger was het met het transport van en naar het werk en in de pauze. “Toen corona uitbrak zijn we meteen begonnen met overleg met onze uitzendbureaus, welke maatregelen we konden nemen. Niet allemaal tegelijk beginnen en niet allemaal tegelijk pauze waren belangrijke aanpassingen. Daardoor konden we busjes met vier (of vijf, als het om gezinsleden ging) in plaats van acht personen laten rijden en de kantines zo inrichten dat iedereen afstand kan houden Het is nu de kunst om ervoor te zorgen dat niet iedereen weer gezellig op een kluitje gaat zitten in de kantine. Daar spreken we mensen op aan.”

Ondanks de versoepeling van de maatregelen behouden de auto’s de doorzichtige kunststofschermen tussen voor- en achterstoelen. Die zijn aangebracht om compartimenten te creëren om de mensen te beschermen.

Fotografie: Thierry Schut

Niemand thuisgebleven

Brancheorganisaties in de tuinbouw stelden samen met vakbonden een protocol op om ervoor te zorgen dat arbeidsmigranten veilig kunnen werken, reizen en wonen. Aanpassingen in het coronaprotocol waren snel na elke persconferentie van de minister-president beschikbaar in het Engels, Pools en Roemeens. Hartensveld is bestuurslid van de Westlandse afdeling van Glastuinbouw Nederland, een van de brancheorganisaties die aan het protocol meewerkten.

“Vrijwel alle tuinders volgden dat protocol. De posters in diverse talen hingen in de kantines. Je wilt niet dat mensen ziek worden. Niet voor de mensen en niet voor je bedrijf. Schenkeveld heeft 55 vaste krachten. Tien van hen zijn voormalig arbeidsmigranten die in ons bedrijf zijn doorgegroeid. Daarnaast zijn we afhankelijk van zo’n 250 seizoenskrachten, die voor een groot deel wonen in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Niemand daarvan is weggebleven de afgelopen maanden. Ze voelden zich veilig, bleek uit vraaggesprekken die we hebben gehouden. Dat is een prettige constatering”, zegt Hartensveld.

"Wat voor de planten goed is, werkt ook goed tegen het verspreiden van het coronavirus”

Richard Hartensveld, tomatenbedrijf Schenkeveld

Handen ontsmetten routine

Wat helpt bij de uitvoering van de coronaregels zijn de strenge hygiëne-eisen op een tomatenbedrijf. Uitbraken van – voor de mens onschuldige – plantenvirussen kunnen een hele kas tomatenplanten in een paar weken vernietigen. “Voor ons is een sluis waar je je handen en schoenen ontsmet al standaard. Zonder dat kom je het bedrijf niet op. Handschoenen aan en vaak verwisselen voor schone, is routine. Wat voor de planten goed is, werkt ook goed tegen het verspreiden van het coronavirus”, schetst Hartensveld de gang van zaken op tomatenbedrijven. “Alert zijn op hygiëne zit in onze sector ingebakken.”