Door: Eline van den Hout 10 jul, 2020

Insecten eten. Voor veel mensen is dat nu nog taboe. Maar wat Alain van Zwol betreft komt hier snel verandering in. In 2019 richtte hij Biomi-Farming op. Het bedrijf legt zich toe op de biologische kweek van meelwormen. Op dit moment levert het bedrijf meelwormen aan de diervoederindustrie. Maar Van Zwol wil ook snel meelwormen gaan leveren als grondstof voor levensmiddelen. Voor mensen dus.

“Meelwormen zijn zeer gezond voor een mens. Daarom wil ik ze leveren aan producenten die er voedzame vleesvervangers van maken. Ze bevatten vitamine B1, B2 en B12, ijzer, onverzadigd vet en een zeer hoog eiwitgehalte. En als je ze blootstelt aan uv-straling stijgt hun vitamine D-gehalte aanzienlijk. Dit maakt ze interessant als superfood.” Maar dat is niet de enige ambitie die Van Zwol (links op foto bovenaan) heeft. “Biomi-Farming wil een grote bijdrage leveren aan de circulaire economie. Ons doel is meelwormenvoer ontwikkelen uit Rotterdamse reststromen.”

Lage milieubelasting

Van Zwol is ervan overtuigd dat meelwormenkweek hét alternatief kan worden voor de huidige vleesproductie. “Deze is onhoudbaar vanwege de uitstoot van broeikasgassen en de enorme ruimte die nodig is om het vee te houden en veevoer te produceren. Met behulp van meelwormen kunnen we evenveel vlees blijven eten terwijl de milieubelasting een stuk lager is. Ze produceren weinig mest, de CO2-uitstoot is laag en ze verbruiken tot 1.000 keer minder water dan runderen”, legt hij uit. “Daarbij hebben meelwormen in vergelijking met runderen veel minder voeding nodig. Als een rund 10 kilogram voer eet, levert dat slechts 1 kilo vlees op. Als meelwormen 10 kilogram voer eten, levert dat 9 kilogram vlees op.”

Arnoud Verhey Fotografie

De eerste insectenkwekerij in Rotterdam

Er zijn 31 bedrijven in Nederland die insecten kweken, waarvan de meesten in Noord-Brabant. Biomi-Farming is de eerste insectenkwekerij in Rotterdam. Het bedrijf kweekte voorheen in een kas in Bleiswijk en verhuist op korte termijn naar Rotterdam waar meelwormen onder ideale omstandigheden kunnen groeien. Hun cyclus van 11 weken verloopt het best bij een temperatuur van +/-28 graden Celsius. “Meelwormenkweek is uitermate geschikt voor in een stad. Meelwormen nemen in vergelijking met varkens, koeien of kippen weinig ruimte in. Per vierkante meter kan ik ruim 120 kilo meelwormen kwijt, in opstapelbare bakken van 60 bij 40 centimeter”, aldus Van Zwol.

Meelwormen zijn zeer gezond voor een mens. Daarom wil ik ze leveren aan producenten die er voedzame vleesvervangers van maken.

Arnoud Verhey Fotografie

Aanvraag CityLab010
Inmiddels helpen er negen mensen op vrijwillige basis bij Biomi-Farming, waarvan Alains vriendin Bianca en compagnon John Hoorn (rechts op foto bovenaan) de drijvende krachten achter Biomi-Farming zijn. Ook is het bedrijf de samenwerking aangegaan met GroenCollect voor de productie van de insectenvoeding. GroenCollect zamelt Rotterdamse reststoffen in zoals oud brood, koffieresten en andere etensresten. In tegenstelling tot andere insecten eten meelwormen bijna alles uit die restanten, mits deze niet beschimmeld zijn. Biomi-Farming en GroenCollect zijn van plan insectenvoeding te creëren waarmee de meelworm zijn cyclus perfect kan doorlopen.

Om het meelwormenvoer te kunnen ontwikkelen en om de voedingsmiddelenindustrie te bereiken zoekt Biomi-Farming financiële ondersteuning. Daarom diende Van Zwol een aanvraag in bij CityLab010. “Als we de voedingsmiddelenindustrie willen bereiken moeten we flink doorgroeien. Hoe meer kilogram meelwormen we leveren hoe aantrekkelijker we zijn als kweker”, verklaart Van Zwol.

Biomi-Farming hoort uiterlijk december 2020 of CityLab010 de subsidie toewijst. Meer weten over Biomi-Farming? Bezoek de website.