Door: Roza 11 jul, 2020

In het Labhotel in de Sciencetoren op het Marconiplein maken Sean Patrick en Pieter van der Manden VeggiPasta. Niet zomaar pasta; Sean en Pieter gebruiken als grondstof groente die vanwege een afwijkende vorm niet in de winkel komt, of overproductie uit de groentesector. De coronapandemie betekende een breekpunt voor hun jonge bedrijf VeggiHap. De onderneming veranderde radicaal van afzetkanaal.

Tegengaan van voedselverspilling is een belangrijke drijfveer van Sean Patrick en Pieter van der Manden van VeggiHap. Daarnaast zien ze dat consumenten gezond eten steeds meer omarmen. “En dan nóg eten mensen te weinig groente. Dus een extra portie ‘verborgen groenten’, die je eigenlijk ongemerkt binnenkrijgt met onze pasta’s, kan geen kwaad”, zegt Pieter.

Sean Patrick en Pieter van der Manden (rechts) van VeggiHap

Matooke

Sean, met een opleiding en achtergrond in de agro- en foodsector, startte in 2016 met experimenten met matooke, de groene banaan die veel geteeld wordt in zijn land van herkomst Oeganda. Sean: “Ook daar is veel verspilling en ik wilde kijken hoe ik daarvan een innovatief product voor de Europese markt kon maken.” De matooke-pasta zit nog steeds in het assortiment.

Zijn zoektocht leidde langs Italiaanse pastameesters, Duitse werktuigenfabrieken én tot het inzicht dat dichterbij huis, in de Nederlandse agrarische sector, ook een zee aan onbenutte groenten bestond. Sean: “Groenten met een imperfecte vorm zijn net zo lekker en kwalitatief goed als eersteklasproducten, maar komen niet in de winkel. Zonde. De aanvoer van matooke is nog wel eens lastig. Deze Nederlandse groenten zijn onder handbereik.”

"We hebben net zo lang gezocht tot we een pasta hadden met meer dan 50 procent groente"

Sean Patrick

Lokale groenten

In 2018 startte VeggiHap daarom met groenten uit de omgeving van Rotterdam. Inmiddels verwerkt VeggiHap puree van restpartijen rode biet, wortel, pompoen en spinazie samen met biologisch speltmeel van meelhandel Voogd uit Ouddorp tot dieprode, groene en oranje pasta, in originele Italiaanse vormen.

“Er liggen meer pasta’s van groenten in de winkel, vooral van kikkererwten. Die pasta’s zijn functioneel, vooral gemaakt voor mensen met een glutenallergie. Of ze bevatten maar 3 procent groente. Wij hebben net zo lang gezocht tot we een pasta hadden met meer dan 50 procent groente én met het mondgevoel én de lekkere smaak van gewone pasta”, zegt Sean.

Groei

De kleine productieruimte in het Labhotel heeft een capaciteit van 4.000 kilo pasta per maand. Op dit moment zit de productie op 800 kilo per maand en het volume groeit wekelijks. De verwachting is dat de volledige capaciteit snel benut is. VeggiHap is bezig financiering te zoeken, om uiterlijk in 2021 de overstap naar een nieuwe, grotere locatie in Rotterdam te kunnen maken.

Nu al wordt de pasta verpakt in sociale werkplaatsen. Pieter: “Als we groeien, is er ruimte in ons eigen productiebedrijf voor meer medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt.”

Abrupt geswitcht

VeggiHap koos in 2019 voor de afzet de bedrijfscatering- en horecamarkt, vooral omdat het productievolume nog beperkt was. Aan de succesvolle afzet in het foodservicekanaal kwam door corona abrupt een eind.Het pastabedrijf maakte een razendsnelle omslag. Ketens en winkels gespecialiseerd in lokale en gezonde voedingsmiddelen zijn nu de afzetkanalen. Zoals Rechtstreex, de leverancier van lokale voedingsmiddelen, en Pieter Pot, van de verpakkingsvrije boodschappen. Hergebruik, een faire prijs voor leveranciers, duurzame arbeid, verpakkingen en transport zijn mede leidraad bij de keuze van de retailers. Ook is sinds enkele weken de webshop af, zodat consumenten zelf kunnen bestellen. Doel is minimaal 100 verkooppunten eind 2020 en 1.000 orders per week via de webshop. “Veel consumenten zijn oprecht bezorgd over het voedselsysteem en de verspilling van voedsel. En ze staan open voor nieuwe en gezondere vormen van voeding. De belangstelling is er dus. Maar het vergt een heel andere logistiek en branding. Denk aan een mooie verpakking. En hoe krijg je bijvoorbeeld duurzaam en niet al te duur pakketjes bij mensen thuis? Dat doen we nu met Fietskoeriers”, zegt Pieter.

De ommezwaai naar de nieuwe afzetkanalen en de bijbehorende branding en logistiek gaat goed, maar kan een financiële injectie gebruiken. VeggiHap heeft zich met het nieuwe businessplan aangemeld bij Citylab010 en hoopt middels de subsidie een mooie groeistap te kunnen maken.