Door: Redactie 06 mei, 2019

Het is zover! Vanaf gisteren rijdt CoolRail, een gekoelde trein met versproducten tussen Valencia en Rotterdam. Het is een directe treinverbinding, met driemaal per week dedicated treinen. Het transport naar Nederland via deze nieuwe treinverbinding is net zo snel als wegtransport, maar veel duurzamer. Het levert namelijk een CO2-reductie van 70% – 90% op. CoolRail is een initiatief van Euro Pool System, aanbieder van logistieke services en herbruikbare verpakkingen voor de versketen. Aan dit duurzame initiatief nemen partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche deel.

coolrail rotterdam

CoolRail is een initiatief van Euro Pool System, aanbieder van logistieke services en herbruikbare verpakkingen voor de versketen. Aan dit duurzame initiatief nemen partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche deel.

Omvangrijke CO2 besparing

CoolRail levert enorme CO2 besparing op. Door het vervoer per trein rijden er jaarlijks 12.096 minder vrachtwagens, wat 22 miljoen wegkilometers bespaart. Daardoor is de CO2 uitstoot jaarlijks circa 15.000 ton minder (ongeveer dezelfde besparing als de jaaropbrengst van 6 grote windturbines). Vanaf de start op 6 mei gaan er 42 containers heen en terug, 3 keer per week en 48 weken per jaar. “Na uitvoerige voorbereidingen en de eerste pilottest gaan we nu de grote stap zetten om de carbon footprint van het transport van versproducten drastisch te verlagen”, aldus Gerjo Scheringa, CEO van Euro Pool Group.

coolrail rotterdam CEO's
Van links naar rechts: Maarten van Hamburg (CEO Bakker Barendrecht), Fred Lessing (Transport manager Euro Pool System), Gerjo Scheringa (CEO Euro Pool Group), Martijn Elbers (CEO Shuttlewise).

Verduurzaming versketen

Een belangrijke drijfveer van de betrokken partijen is verduurzaming van voedseltransport tussen Spanje en Nederland. Spanje is voor Noordwest-Europa de grootste handelspartner voor de import van verse groenten en fruit zoals sla, tomaten, komkommers en sinaasappels. Bakker Barendrecht is een betrokken partij vanaf het begin bij CoolRail en ontwikkelde samen met Euro Pool System dit treintraject tussen Spanje en Nederland. Het CoolRail initiatief past bij het streven om het hele proces in de versketen te verduurzamen.

Nieuwe treintrajecten

Spanje is een belangrijke handelspartner van Nederland voor versproducten. Het traject naar Valencia is de start van een netwerk. Het is de bedoeling om door te groeien en CoolRail treinverbindingen mogelijk te maken naar Duitsland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk.

Partners

Euro Pool System werkt samen met de volgende partners: Shuttlewise, Bakker Barendrecht/Albert Heijn, Visbeen, Kloosterboer, DailyFresh, EasyFresh, Primaflor, Bollo, Agroiris, Fruveg, TobSine, Pozo Sur en Samskip.

Bron: Euro Pool System

Foto’s: Sandra Zeilstra