Door: Roza 18 jun, 2021

Food Union verhuisde na twee jaar Spaanse Polder naar het M4H-gebied. Hier heeft de onderneming de ruimte voor een grote deelkeuken, dark kitchens, kantoorruimte voor foodondernemers en een bar/restaurant. In het Keilepand, hartje hotspot voor voedselinnovatie en creatieve makers.

Voor de culinaire broedplaats die Food Union wil zijn, is het een uitgelezen plek: het Keilepand in het opkomende M4H-gebied (achter Marconiplein en Vierhavenstraat) aan de rand van Rotterdam. Met uitzicht op de Voedseltuin, die groenten en fruit teelt om weg te geven aan de naastgelegen Voedselbank en andere sociale initiatieven. En geflankeerd door opkomende Rotterdamse voedselproducenten en -distributeurs. Het M4H-gebied is pleisterplaats voor veel jonge foodbedrijven, van experimenteel tot volwassen. Van CiderCider, Blije Wijnen en Floating Farm tot Jordy’s Bakery, Rechtstreex en Stadshaven Brouwerij.


Het Keilepand is een ruim honderd jaar oude voormalige overslagloods aan de Keilehaven, een van de eerste betonnen constructies in Rotterdam. De inpandige architecten en interieurbouwers hebben hun creativiteit op het gebouw losgelaten, wat resulteert in een mix van ruige historie en gelikt design.

Thijs Bos (links) en Pepijn Rijks in de deelkeuken van Food Union in het Keilepand. Foto's Arnoud Verhey Fotografie.

Toevoeging culinair landschap

In het hart van dit pand biedt Food Union sinds mei zijn diensten aan. Kern is een ruime professionele keuken, met twintig roestvrijstalen werktafels, vriezers, acht ovens en alle apparatuur die een kok maar nodig heeft.
“In deze ruimte bieden wij kookplekken aan. Koks huren een werkbank en delen de apparatuur. Delen is duurzaam en behapbaar voor starters”, zegt Pepijn Rijks, die eerder in Haarlem eenzelfde concept startte en al twee jaar ervaring heeft in Rotterdam. Hij is samen met Thijs Bos eigenaar van Food Union.
Doorgroeien kan. Achter de deelkeuken zitten zeven keukenruimtes die beschikbaar zijn als dark kitchen. Deze verhuurt Food Union aan foodondernemers die behoefte hebben aan een eigen keuken.

“Met onze keukens willen we iets toevoegen aan het culinaire landschap. Een eigen restaurant starten is een grote stap. Niet iedereen kan of wil dat meteen. Klein beginnen en eerst hier omzet opbouwen, ervaring opdoen en gerechten testen is dan fijn”, zegt Pepijn Rijks.
“We letten erop dat de bevolking divers is en werkt met goede ingrediënten. Divers in receptuur, maar ook in mensen. Van ambitieuze starters tot mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Bar en inspiratieruimte in de maak

De koks met een plek in de deel- of dark kitchen leveren hun voedsel via thuisbezorgers aan de consument. Zodra de vergunning rond is, start Food Union deze zomer een bar annex restaurant waar de koks hun gerechten op de kaart kunnen zetten, naast die van de andere foodproducenten uit het M4H-gebied. Exploitatie gebeurt door Shokunin Coffee en Kaapse Brouwers, die ook in het Keilepand produceren. Pepijn Rijks: “Koks kunnen de bar ook benutten als pop-up restaurant.”

Naast de deelkeuken, met zicht op de koks die aan het werk zijn is een inspiratieruimte, beschikbaar voor bijvoorbeeld vergaderingen, presentaties of workshops. Pepijn Rijks: “Hier zie je de makers in de weer en je kunt hun eten ook bestellen.” Op de bovenverdieping zijn dertig kantoorruimtes voor foodgerelateerde ondernemingen.

'Met onze keukens willen we iets toevoegen aan het culinaire landschap. Een eigen restaurant starten is een grote stap. Niet iedereen kan of wil dat meteen. Klein beginnen en eerst hier omzet opbouwen, ervaring opdoen en gerechten testen is dan fijn'

Pepijn Rijks, Food Union

Rotterdam creatieve foodstad

Dat Food Union na Haarlem naar Rotterdam kwam, is een zorgvuldige keuze. “Rotterdam is de meest creatieve stad op foodgebied. Een ecosysteem voor voedselproductie zoals rond het Keilepand trekt foodproducenten aan. Ze willen erbij horen. Dat zo’n plek bestaat, komt omdat Rotterdam een grote stad is, met een brede ‘rand van de stad’. Gebieden als M4H zijn niet te afgelegen, maar nog wel betaalbaar. Juist daardoor kunnen we wat betekenen voor het culinaire landschap. We willen zoveel mogelijk mensen betaalbare kook- en experimenteerruimte bieden”, zegt Pepijn Rijks.

“We hebben een ideële missie. Delen is duurzaam; je hebt minder spullen en ruimte nodig. En het biedt kansen aan mensen met een kleine beurs. Maar we hebben ook een commerciële missie. We zijn gewoon een bedrijf, zonder subsidie tot nu toe. Als Food Union niet rendabel draait, verdwijnt het. En dan kunnen we onze ideële missie ook vergeten. Dat zou zonde zijn.”