Door: Amelia Oei 25 okt, 2017

Op zondag 15 oktober 2017 vond in en rond de Markthal de drukbezochte World Food Day Rdam plaats. Op World Food Day Rdam namen duizenden (internationale) bezoekers een kijkje in de keuken van foodondernemers uit de regio Rotterdam. Naast excursies naar 12 foodbedrijven en de haven vonden er tal van activiteiten plaats rondom de thema’s: tech, lokaal, handel, brein en gezond.

Bekijk hier een sfeerimpressie van de dag:

Bekijk hier de fotoreportage.

Foodondernemers uit de regio Rotterdam hebben vele enthousiaste bezoekers ontvangen op World Food Day Rdam. Een aantal ondernemers vertellen over hun deelname en ervaringen.

Lokaal en seizoensgebonden eten

Drees Peter van den Bosch van Willem&Drees was op World Food Day Rdam aanwezig namens de Zuid-Hollandse Voedselfamilies. Leden van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies denken na over meer duurzame manieren van voedselproductie. Drees Peter zet zich in voor het eten van meer lokaal voedsel. Één van de bezoekers merkte op: ‘Ik mis die ouderwetse appelrassen zo. De appels van nu smaken zo vlak’. Drees Peter legt uit dat door de toenemende macht van de retailers het hele jaar door dezelfde producten in de schappen liggen. ‘De focus ligt nu meer op continue beschikbaarheid en kwaliteit in plaats van op de smaak en het seizoen,’ aldus Drees Peter van den Bosch. Hij vindt het belangrijk dat we meer aandacht hebben voor het vakmanschap binnen de regio. Hierdoor wordt de rijkdom van regionale producten meer behouden.

Consument maakt kennis met de Nederlandse glastuinbouw

De bezoekers aan Tomatoworld hebben tijdens de rondleiding veel geleerd over de innovatieve Nederlandse glastuinbouw en zijn meer te weten gekomen over het wereldvoedselvraagstuk. Tomatoworld wil consumenten bewust maken dat voedsel niet zo vanzelfsprekend is en dat iedereen een positieve bijdrage kan leveren door een gezonde voedselkeuze. Uiteraard konden bezoekers tomaten proeven uit het tomatenschap met 80 verschillende soorten tomaten. In de kas zagen ze deze 80 verschillende soorten gewassen groeien en werd het verhaal van de hommels en gewasbestrijding verteld. Lees hier meer over de bijdrage van Tomatoworld op World Food Day Rdam.

Duurzaam groente telen en vis kweken met Aquaponics

Studenten van Wellantcollege en InHolland gaven uitleg over het Aquaponics systeem. Aquaponics is een circulair systeem waar aquacultuur (viskweek) en hydroponics (plantenteelt op water) samenkomen. De meeste bezoekers op World Food Day Rdam maakten voor het eerst kennis met dit systeem en waren vooral geraakt door het duurzame aspect.
Naast Aquaponics zijn er ook andere nieuwe manieren van teelt zoals Vertical Farming. Lees hier meer over deze nieuwe teelttechniek.

World Food Day Rotterdam Aquaponics

Workshop koffie branden

bij Santas Koffie konden bezoekers ervaren hoe het is om actief deel te nemen aan het koffiebrandproces. ‘Men vond het erg leuk om zelf koffie te branden en kwamen er tegelijkertijd achter dat het een heel specialistisch vak is. Veel mensen drinken dagelijks koffie, maar staan niet stil bij het hele proces erachter,’ vertelt Nathalie Loerakker de Bleyser, Office Manager bij Santas Koffie. De bezoekers hebben alles geleerd over het proces vanaf teelt totdat de koffie in een kopje terechtkomt. Aan het einde van de workshop konden bezoekers heerlijke koffie mee naar huis nemen. Lees hier meer over de duurzame werkwijze van Santas Koffie.

World Food Day Rotterdam Santas Koffie

Groente uit zee

Stichting Noordzeeboerderij wil een duurzame zeewiersector in Nederland realiseren. Enerzijds door kennisdeling en verbinding van bedrijven binnen het Zeewierplatform. Anderzijds door demonstraties op open zee met proefboerderijen. Op World Food Day Rdam legde Koen van Swam, woordvoerder van Stichting Noordzeeboerderij, uit wat zeewier is en waarvoor je het kan gebruiken. Op World Food Day Rdam konden bezoekers zeewiertapenades proeven, als plantaardige vervanging voor pesto. Veel bezoekers waren enthousiast over het initiatief. In veel dagelijkse producten zoals vla en koffiemelk wordt zeewier gebruikt als verdikkingsmiddel. Daarnaast wordt het ook gebruikt als supplement voor veevoer en kan er bioplastic en textiel van worden gemaakt. Het is een duurzame manier van teelt, omdat water, grond en mest niet nodig zijn. Bij de Stichting Noordzeeboerderij zijn 65 bedrijven aangesloten die werken aan de productie van zeewier. Voor deze bedrijven is het heel waardevol om de mening van de consument te horen.

40 deelnemende foodbedrijven en kennisinstellingen

Zo’n 40 foodbedrijven en kennisinstellingen namen deel aan World Food Day Rdam met excursies en activiteiten, waaronder de Dierenbescherming, Wageningen University & Research, Lentiz LIFE College, melkveehouder Gravesteyn, Hogeschool InHolland, Wellantcollege, Koppert Cress, Consult2Grow, Bram Ladage, Tomatoworld, The New Farm, Santas Koffie, Rijk Zwaan, Floating Farm, Schmidt Zeevis, Markthal, Jumbo Botersloot, Willem & Drees, Drechtstadsboer, Herenboeren Rotterdam, Booij Kaasmakers, HAS Hogeschool, Rotterdamse Munt, TopKrop, Stichting Noordzeeboerderij, Zuid-Hollandse Voedselfamilies, De Ruwenberg B.V., Delflandshof, Delflandse Vleesmeesters, Rechtstreex, Maersk, LTO Noord en Euro Caps.

World Food Day Rdam is mogelijk gemaakt door:
partners World Food Day Rdam