Door: Adriaan van der Giessen 19 jul, 2017

Planten zijn goed voor mensen! Volgens wetenschappelijk onderzoek verbetert groen ons binnenklimaat en gaan concentratie en gezondheid er ook op vooruit. Gemeente Rotterdam helpt meerdere onderwijsruimten in regio Rotterdam deze groene stap te maken.

Effecten van groene omgeving
Het vergroenen van scholen kan op verschillende manieren, denk bijvoorbeeld aan een klaslokaal of collegezaal met een muur vol mos of planten, levende plantenschilderijen of ophangsystemen. Planten zorgen voor luchtreiniging, verhogen de luchtvochtigheid, werken stressreducerend en dragen bij aan een beter sociaal klimaat. Onder leiding van gespecialiseerde onderzoekers van de VU Amsterdam onderzoeken Rotterdamse studenten straks de verdere effecten van een groene omgeving.

Breed draagvlak
Andere partijen zoals FloraHolland en LTO Glaskracht Nederland zien ook het belang van groen in het onderwijs. Zo werkt LTO Glaskracht via SIGN en diverse partners aan concepten om nieuwe doelgroepen te laten zien en ervaren welke waarde de producten van de Nederlandse glastuinbouwsector hebben. SIGN heeft samen met de Botanische Tuin de Greennest Gallery ontwikkeld in Utrecht. Scholen kunnen hier inspiratie opdoen voor de vergroening van het onderwijs.

Groene toekomstplannen
Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, het Wellantcollege, Lentiz onderwijsgroep, Albeda, Wageningen University & Research en Zadkine hebben van Rotterdam Food Cluster een voucher van € 5.000,- (per school) ontvangen om na indiening van hun plan te besteden aan het vergroenen van de school.