Door: Redactie 08 okt, 2018

De wereldwijde groente- en fruitsector innoveert continu en de nieuwe generatie consumeert duidelijk anders dan de huidige. Door de krachten van deze nieuwe generatie en de huidige bedrijven te bundelen is het mogelijk om écht te innoveren! En dat is wat er donderdag 4 en vrijdag 5 oktober is gebeurd bij Markt Match in de Maassilo in Rotterdam.

 

Prijswinnaars

De winnaar van Markt Match en de foodtrip naar Zuid-Afrika is ’Goed Brood’, hét brood waarin meer dan 50% groente is verwerkt zonder de smaak van het brood te veranderen. Volgens de jury is dit het meest kansrijke concept, inspelend op het maatschappelijke probleem van het eten van te weinig groente. ‘Ik denk zeker dat hier markt voor is’, aldus Coen Struijs van de Rabobank. De bedenkers van het winnende idee, Ditte, Romy en Lisa zien het wel zitten om hun concept uit te voeren. Ze zijn al benaderd door het Brood Innovatiecentrum en willen in gesprek met de Rabobank. De tweede prijs, een foodtrip naar Parijs, gaat naar ‘Happy Confetti’; groenteconfetti voor kinderen die toe te voegen is aan iedere maaltijd. De derde prijs, een foodtrip naar Brussel, gaat naar ‘Smartfood’; gepersonaliseerd voedingsadvies gebaseerd op de inhoud van je koelkast. De vierde prijs, tickets voor de Fountainheads, gaat naar Binder, dé tinder om jong talent te matchen aan bedrijven in de foodsector.

Markt Match event

Het doel

Tweehonderd jongeren van mbo, hbo en universitair niveau werden uitgedaagd om samen met gevestigde bedrijven in de groente- en fruitsector de foodsector te veranderen. Ze werkten aan uitdagingen van én met wereldspelers uit de regionale foodsector op het gebied van plantaardig eten, voedselverspilling en het werven van jong talent. De ideeën kwamen mede tot stand door de inspirerende keynotes van Rob Baan (Koppert Cress), Cindy van Rijswick (Rabobank), de Fountainheads en Steven Timmers (RedStar). Op vrijdagmiddag presenteerden de 40 multidisciplinaire teams hun concept aan juryleden. De zeven beste concepten werden uitgenodigd om hun concept op het podium te presenteren aan het voltallige publiek en de hoofdjury, bestaande uit Irenke Meekma (Bakker Barendrecht), Steven Martina (The Greenery), Johan in ’t Veld (Cool Fresh), André Dijk (Hessing Supervers) en Coen Struijs (Rabobank).

Partners

Markt Match werd georganiseerd door Rotterdam Food Cluster (initiatief gemeente Rotterdam), Bakker Barendrecht, Cool Fresh, GroentenFruit Huis, Hessing Supervers, Koppert Cress, Rijk Zwaan, The Greenery, RedStar, 4EvergreenRabobankHillenraad PartnersProvincie Zuid Holland en Greenport West-Holland.

Wilt u meer weten over dit event en/of de innovatieve oplossingen van de studenten? Neem contact op met Sharon Janmaat.

Wereldwijde vraagstukken op IFAMA 2020 in Rotterdam

Gezien het internationale karakter van de bedrijven in de Rotterdamse regio, is ook een internationaal perspectief op vernieuwing nodig. In juni 2020 vindt daarom de 30e editie van de prestigieuze IFAMA conferentie plaats in Rotterdam. IFAMA (International Food and Agribusiness Management Association) onderzoekt het toekomstperspectief van het wereldwijde agri- en foodsysteem. De resultaten worden gedeeld op de IFAMA conferentie, die ieder jaar op een andere locatie in de wereld plaatsvindt. Op de conferentie brengt IFAMA in samenwerking met de ontvangende stad van over de hele wereld bedrijven, academici, studenten en overheden samen met andere stakeholders uit de foodsector. De focus van de conferentie in Rotterdam ligt op onderzoek en educatie. Bedrijven zijn altijd op zoek naar nieuw talent met frisse ideeën en werkwijzen. Door het aantrekken van dit talent versterken bedrijven hun innovatiekracht, zodat ze voorop blijven lopen in de markt.

Wilt u meer weten over de ambitieuze plannen voor de IFAMA conferentie in 2020? Klik hier voor meer informatie.