Door: Adriaan van der Giessen 03 jun, 2019

In 2018 werd 5,5 miljoen ton fruit over zee aangevoerd in Nederland. Dat is 1 miljoen ton (22 procent) meer dan in 2017. Fruit is daarmee de goederencategorie die het meest groeide onder de aangevoerde goederen in koelcontainers. Met name de aanvoer van bananen is flink gestegen. Sinds 2016 is de aanvoer van bananen meer dan verdubbeld.

In totaal werd in 2018 bijna 10 miljoen ton aan gekoelde en bevroren goederen aangevoerd in Nederland. Dit is 39 procent meer dan in 2016. De meeste gekoelde goederen komen uit Brazilië en Zuid-Afrika. Deze landen verscheepten in 2018 meer dan 1 miljoen ton aan koel- en vriesgoederen via zee naar Nederland.

overzeese aanvoer in koelcontainers
Bron: CBS

97% van koelcontainers komt aan in Rotterdam

De containeraanvoer van gekoelde goederen groeide harder dan de aanvoer van overige goederen. In 2011 maakten de reefer containers nog 13 procent uit van de totale containeraanvoer, in 2018 ruim 15 procent. In de Rotterdamse haven komt bijna 97 procent aan van alle koelcontainers. Daarvan blijft een deel op Nederlandse bodem en een deel wordt weer over zee doorgevoerd.

over-zee-aangevoerde-lad
Bron: CBS

Meeste fruit komt uit Zuid-Amerika en Afrika

De landen die zorgen voor het grootste deel overzeese aanvoer van fruit in koelcontainers zijn Colombia, Costa Rica, Panama, Zuid-Afrika en Brazilië. Bananen komen vooral uit Midden-Amerika en sinaasappelen uit Afrika (met Zuid-Afrika, Egypte en Marokko als top drie). Zuid-Afrika leverde in 2018 de meeste druiven aan in reefer containers (185 duizend ton). Vanuit Peru werden de meeste avocado’s naar Nederland vervoerd (109 duizend ton).

overzeese-aanvoer-fruit
Bron: CBS

Minder transport in koelschepen, meer in koelcontainers

Gekoelde en bevroren goederen kunnen worden getransporteerd in speciale koelschepen, of in koel- of vriescontainers op containerschepen. Vanaf 2016 is de aanvoer van goederen in koel- en vriescontainers toegenomen en het vervoer in koelschepen gedaald. Dit is goed te zien bij fruit. Het vervoer van fruit in koelschepen is sinds dat jaar met 4 procent afgenomen tot bijna 1 miljoen ton, terwijl de aanvoer van fruit in reefer containers met 43 procent toenam tot 5,5 miljoen ton.

Cool Port Reefer Service Center koelcontainers

Minder uitval fruit door OTFLOW

Door de aanvoer van fruit vanuit de andere kant van de wereld krijgen de reefer containers te maken met grote temperatuurverschillen. Dit kan leiden tot uitval van fruit en schadeclaims voor exporteurs. Lees hier hoe OTFLOW de temperatuurverschillen in koelcontainers met 30% vermindert.

Bron: CBS