Door: Amelia Oei 05 okt, 2017

‘Nieuwe teelttechnieken zijn nodig om in de toekomst het mondiale voedselprobleem dat gaat ontstaan gedeeltelijk op te kunnen lossen,’ volgens Reinier Donkersloot, Directeur bij Consult2Grow. Tijdens World Food Day Rdam wordt er aandacht besteed aan Vertical Farming door middel van de ‘Aardbeienflat’ en de ‘Lightbox.’ Wat is het effect van de verschillende kleuren led verlichting op de ontwikkeling van een plant? Ook staat circulariteit op de agenda. Het Aquaponics systeem laat zien wat de positieve wisselwerking is tussen viskweek en groenteteelt.

Vertical farming met aardbeienflat
‘Met de ‘Aardbeienflat’ laten we zien hoe Vertical Farming werkt. Dit is een nieuwe manier van telen onder led verlichting met klimaatcontrole. Op commerciële schaal wordt dit nu al met sla en kruiden gedaan. We laten projecten zien die al gedaan zijn en vooral ook de verschillen tussen projecten in verschillende continenten, zoals Azië en Amerika,’ vertelt Reinier Donkersloot. Vanaf 22 september t/m 22 oktober zijn er in de Markthal een aantal rekken opgesteld met led verlichting waarin aardbeien, basilicum en koriander worden gekweekt.

aardbeienflat led verlichting

Effect van kleur led verlichting op groei, smaak en vorm planten
‘De ‘Lightbox’ laat aan bezoekers zien wat licht met planten doet. De verschillende kleuren van led verlichting hebben ieder een ander effect op de plant. Door de kleur blauw blijft de plant compact en krijgt een sterkere smaak en de kleur rood zorgt ervoor dat de plant sneller groeit. De juiste combinatie van kleuren zorgt voor een efficiënte manier van voedsel kweken. Door in de Lightbox te spelen met de verschillende kleuren laten we zien wat dit met planten doet,’ aldus Donkersloot. Van 7 oktober t/m 15 oktober is de ‘Lightbox’ in de Markthal te zien.

Vertical Farming schoner dan biologische teelt
Reinier Donkersloot wil zorgen voor acceptatie van nieuwe teelttechnieken. ‘Door middel van de ‘Aardbeienflat’ en de ‘Lightbox’ willen we consumenten uitleggen wat de voordelen van deze nieuwe manieren van teelt zijn en zo acceptatie voor nieuwe teelttechnieken krijgen. We geven informatie over deze technieken en vertellen dat men niet bang hoeft te zijn dat er bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Het is eigenlijk beter dan biologische teelt omdat Vertical Farming heel schoon is. Er worden geen bestrijdingsmiddelen en grond gebruikt. Bovendien kunnen we de hoeveelheid licht, de nutriënten en het klimaat volledig controleren en weten we daardoor precies wat de inhoud van een plantje wordt.’

Nutriënten uit vissenpoep voeding voor groenten
Vissenpoep bevat veel nutriënten, die gebruikt worden als voeding voor groenten. ‘Op World Food Day Rdam laten we een kleine opstelling van ‘Aquaponics’ zien, dat de cyclus goed weergeeft. Op commerciële schaal worden nutriënten uit het viswater gehaald en apart gedoseerd aan de groente. ‘Aquaponics’ willen we als systeem bekend maken bij de consument en het circulaire aspect hiervan benadrukken,’ vertelt Donkersloot. Studenten van het Wellantcollege en Hogeschool Inholland zijn aanwezig op World Food Day Rdam om uitleg te geven over het systeem en welke opleidingen er op dit gebied zijn.

Voor iedereen die benieuwd is hoe ons voedsel in de toekomst geproduceerd wordt, zijn deze technieken zeker de moeite waard om te bezoeken. Kijk voor meer informatie en aanmelden voor de excursies op www.worldfooddayrotterdam.nl.

Over World Food Day Rdam op 15 oktober
World Food Day Rotterdam op 15 oktober wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Food Cluster (initiatief gemeente Rotterdam). Tijdens World Food Day brengen we Rotterdammers in contact met de foodbedrijven in de regio en laten hen zien en ervaren dat de foodsector in onze regio zeer veelzijdig, innovatief en internationaal is. Ook informeren wij hen over het het enorme carrièreperspectief voor professionals op alle niveaus en disciplines binnen onze foodsector.