Door: Amelia Oei 16 apr, 2019

Koplopers, innovators, overheid, kennisinstellingen en jonge talenten kwamen op 11 april 2019 samen in actie voor globale uitdagingen in de Food & Flower industry. Ruim 300 bezoekers lieten zich inspireren door een indrukwekkend programma tijdens het HeroFestival in de Schiecentrale in Rotterdam. Door pioniers van binnen en buiten de sector aan te trekken wil HortiHeroes samen met haar partners, waaronder Rotterdam Food Cluster, impact maken op wereldschaal. ‘Zero hunger in a liveable world!’ luidt de droom. Naast een line-up van toonaangevende sprekers werd 2ndFood uitgeroepen tot winnaar van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma 2019.

Innovatieve foodconcepten door intrapreneurs

Vijf teams van de HortiHeroes Academy Class of 2019 presenteerden aan het eind van het HeroFestival hun veelbelovende pitches. Het Intrapreneurship Programma van HortiHeroes stimuleert talenten vanuit de sector om hun bedrijf van binnenuit te veranderen. De absolute winnaar van dit jaar is 2ndFood. Dit team wil nieuwe producten ontwikkelen met afgekeurd groente en fruit, zoals likeuren, sauzen, soepen en specerijen. De andere concepten van dit jaar zijn:

  • Rising Farms, kleine kassen naast verzorgingstehuizen in het Westland.
  • SEAD, het samenwerkingsplatform in de tuinbouwsector voor co-creatie en open innovatie.
  • Fork2Farm, een app die je meer plezier geeft bij het bereiden van vers voedsel én voedselverspilling bij de consument tegengaat.
  • Baby Fresh, verspakketten thuisbezorgd speciaal voor baby’s.

HeroFestival winnaars 2ndFood

HortiHeroes Intrapreneurship Programma 2020

Ben jij een high potential en wil jij jouw bedrijf helpen met het zoeken naar nieuwe ideeën en oplossingen om klaar te zijn voor de toekomst? Doe dan mee met het HortiHeroes Intrapreneurship Programma 2020. Meld je hier aan voor één van de informatie-bijeenkomsten.

Duurzame businessmodellen agrifood

Zowel gevestigde bedrijven als startups presenteerden op het HeroFestival duurzame businessmodellen voor de agrifoodsector:

  • PATS Indoor Drone Solutions ontwikkelt kleine drones zo groot als je handpalm die schadelijke insecten bestrijden.
  • Hutten heeft met De Verspillingsfabriek de ambitie om groenten te redden en tegelijkertijd werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Land Life Company ontwikkelt nieuwe technologieën om de natuur wereldwijd te herstellen.
  • Foamplant ontwikkelt biologisch afbreekbare foams als alternatief voor traditionele foams.
  • 30MHz, het dataplatform voor de agrarische sector, levert real-time gewasmonitoring en meet variabelen zoals temperatuur, CO2-niveau, luchtstromen en lichtsterkte.
  • Tony’s Chocolonely maakt wereldwijd impact met een recept voor slaafvrije chocolade. Ingrediënten hiervoor zijn: traceerbare bonen, leefbaar inkomen voor boeren, investering in boerencoöperaties, langdurige samenwerking en betere kwaliteit en productiviteit zonder kinderarbeid.

HeroFestival food en flowers

Grensoverschrijdend denken

Niet alleen de tuinbouwbedrijven waren vertegenwoordigd op het HeroFestival. Ook andere toonaangevende bedrijven zoals Samsung en Microsoft bespraken trends die een rol kunnen spelen in het oplossen van wereldwijde voedselvraagstukken. Inspirerende talks werden gehouden over o.a. het tegengaan van voedselverspilling, blockchain, cannabis, klimaat, voeding & gezondheid, trends en nieuwe businessmodellen. De Fountainheads benadrukten in hun energieke workshop over 21st century skills dat je je huidige businessmodel moet vernieuwen voordat deze overbodig is. Bedrijven uit de sector lieten zien dat grensoverschrijdend denken tot geheel nieuwe verdienmodellen kan leiden. Zoals VB Group, die sinds een aantal jaar niet alleen klimaatsystemen aan kassen levert, maar ook veldverwarming realiseert voor voetbalstadions.

HeroFestival food en flowers workshop Fountainheads

Ondernemer in Food?

Rotterdam Food Cluster, partner van HortiHeroes, stimuleert en ondersteunt bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe toekomstgerichte businessmodellen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Heeft u een innovatief idee, wilt u uw visie over food delen of zoekt u een partij om mee samen te werken? Wij delen uw verhaal graag op ons platform en helpen u verder.

Neem contact op

Het HeroFestival is mede mogelijk gemaakt door: HoritHeroes, VNO-NCW West en Rotterdam Food Cluster.

Foto’s: Verkijk