Door: Redactie 14 feb, 2019

De gemeente Rotterdam zet alles op alles om ellenlange brexit-files in Hoek van Holland te voorkomen. Zo wil zij nabij het ferryterrein een loods inrichten waar producten als vlees, vis en bloemen alvast gekeurd kunnen worden. Dit keurpunt moet opstoppingen voorkomen.

Dat heeft economiewethouder Barbara Kathmann (PvdA) verteld in Hoek van Holland. Daar kwam gisteravond de lokale gebiedscommissie samen om over de mogelijke gevolgen van een brexit te praten. ,,Veel is nog onzeker, maar één ding weten we wel: we moeten de komende maand aan de slag. Een no deal is realistischer dan ooit”, aldus de wethouder, die zei ‘niet stil te hebben gezeten’.

Het zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie (EU) verlaat zonder afspraken, waardoor controles aan de grens streng en tijdrovend zullen worden. Hoekenezen vrezen dat zo hun dorp dichtslibt met vrachtwagens en hulpdiensten de badplaats niet meer kunnen bereiken.

'Veel is nog onzeker, maar één ding weten we wel: we moeten de komende maand aan de slag'

Barbara Kathmann Wethouder Economie, Wijken en Kleine kernen, Gemeente Rotterdam

No deal-brexit

Vorige maand simuleerden onder meer het Havenbedrijf en ferrymaatschappij Stena Line voor één dag een no deal-brexit en telde zij bij hoeveel vrachtwagens de papieren niet in orde waren.

Het bleek bij 120 stuks mis te zijn, dat is zo’n 10 procent van het totaal aantal vrachtwagens dat de ferryterminal per dag verwerkt.

Om te voorkomen dat deze chauffeurs opstoppingen veroorzaken, moeten zij rechtsomkeert maken, kondigde Kathmann gisteren aan. Nabij de ferry moet daarom een parkeerplaats komen van maximaal tweehonderd plekken waar chauffeurs hun zaakjes op orde kunnen brengen. Politie moet voorkomen dat weggestuurde chauffeurs weigeren om te keren.

Ook het keurpunt is nodig voor een goede doorstroming, stelt de gemeente. Volgens de wethouder heeft Stena Line een ‘heel groot belang’ bij dat punt omdat het de doorstroming van het verkeer aanzienlijk verbetert. Volgende week hoopt zij groen licht te krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de EU.

Problemen in de badplaats kan Kathmann niet uitsluiten, al stelt zij haar ‘uiterste best te doen de overlast tot een minimum te beperken’. Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU, zo is de planning.

Bron: AD Rotterdam