Door: Amelia Oei 25 jun, 2019

Bij het afhaalpunt van Rechtstreex in Charlois, halen buurtbewoners niet alleen hun lokale boodschappen. In de keuken, waaraan Rotterdam Food Cluster een financiële bijdrage heeft geleverd, kunnen buren met elkaar (leren) koken. Daarnaast kunnen zij aanschuiven bij de wekelijkse daghap en volgen basisscholieren workshops in de biotuin. Het zogenaamde Huis van de wijk ‘De nieuwe Nachtegaal’ is een plek waar voedsel verbindt. Maarten Bouten, oprichter Rechtstreex, vertelt over zijn missie om de mens centraal te stellen in onze maatschappij en voedselsysteem.

Met ruim 30 wijkpunten in de regio Rotterdam brengt Rechtstreex voedsel van zo’n 100 boeren en makers dichterbij de consument. Ieder wijkpunt zorgt op zijn eigen manier voor verbinding in de buurt.

Voedsel verbindt

Rechtstreex stimuleert samen met Rotterdam Food Cluster gezond eten en informeert bewoners over de regionale Food economie. ‘We realiseren een korte voedselketen en leggen tegelijkertijd de link met andere maatschappelijke thema’s’, legt Bouten uit. ‘Samen met de gemeente Rotterdam dragen we vanuit voedsel ook bij aan thema’s als eenzaamheid, gezondheid, werkgelegenheid en onderwijs. Voedsel verbindt, er is voldoende werkgelegenheid in de food te vinden en we laten jong en oud kennismaken met voedselproductie en -bereiding.’ Zo werkt ‘De Nieuwe Nachtegaal’ samen met een basisschool uit Charlois, waarbij de scholieren iedere week een ander thema behandelen. Uiteindelijk leren ze koken met hun eigen gekweekte producten uit de biotuin.

rechtstreex biotuin stokbrood bakken

Van massaal naar menselijke schaal

Onze huidige wereldwijde voedselketen is volgens Bouten gebaseerd op industriële principes: ‘Hoe kunnen we zo efficiënt en zoveel mogelijk voedsel produceren? Helaas is er in deze voedselketen ook sprake van misstanden zoals voedselverspilling, slavernij, uitputting van de bodem en giftige bestrijdingsmiddelen. De machines en marketing zijn bepalend. Wij willen daarentegen de mens laten bepalen. Menselijke verbindingen zijn belangrijk om in een fijne maatschappij te kunnen leven.’

‘Ons doel is voedsel uit de korte keten voor steeds meer mensen toegankelijk maken.’

Maarten Bouten Oprichter Rechtstreex

Verbinden boer en consument

Niet alleen de verbinding tussen buurtbewoners komt tot stand, ook de boer en consument groeien dichter naar elkaar toe. De wijkchefs van Rechtstreex hebben wekelijks contact met boeren, kwekers en producenten over bestellingen. Bouten: ‘Een duurzame relatie is voor ons het belangrijkste. Vragen van klanten spelen wij door naar producenten. De boeren en kwekers waarderen deze feedback. Voor de wijkchefs organiseren we excursies en boeren organiseren open dagen voor consumenten. Zo leren we met elkaar over de productie en verwerking van voedsel. En laten we zien dat de foodsector leuke en leerzame carrièremogelijkheden biedt.

rondleiding boer rechtstreex

Smaakvol en divers aanbod

‘De grootste voordelen van Rechtstreex producten ten opzichte van producten uit de supermarkt, zijn de smaak en versheid’, volgens Bouten. ‘Onze kwekers hebben veel aandacht voor de kwaliteit van hun producten. Zij kunnen op kleinere schaal diverse producten telen. Hierbij telen ze meer op smaak dan op volume. Doordat de keten zo kort is, heb je binnen een dag verse producten in huis. Veel kleine tuinders vinden het leuk om voor de korte keten te produceren. Maar ook steeds meer grote partijen zetten een klein deel van hun productie lokaal af.’

Rechtstreex producten

Eerlijke prijs

‘Bij Rechtstreex bepaalt de kweker de prijs’, vertelt Bouten. ‘We rekenen altijd een eerlijke prijs door. Hierbij hanteren we een vaste opslag bovenop de prijs die de kweker voor zijn producten vraagt. Op groente en fruit zijn we voordeliger dan de supermarkt; op zuivel, brood en vlees iets duurder. Dit komt omdat wij de werkelijke prijs doorrekenen en de supermarkt kiest per product de hoeveelheid marge. Op groente en fruit pakken zij veel marge en op andere producten weer heel weinig. Op sommige producten rekent de supermarkt zelfs een oneerlijk lage prijs’, aldus Bouten.

Uitbreiding Rotterdam en Den Haag

In 2013 opende Rechtstreex het eerste wijkpunt in het Scheepvaartkwartier, waar een aantal buren streekproducten afnamen. Inmiddels zijn er 850 bestellingen per week en 30 wijkpunten in de regio Rotterdam. Rechtstreex heeft de ambitie om voedsel onderdeel te laten zijn van onze cultuur. Bouten: ‘In de komende 5 jaar focussen we op uitbreiding in Rotterdam en Den Haag. Daarnaast willen we doorgroeien in onze services, zoals thuisbezorging, breder assortiment, kortere besteltijd, bereide maaltijden en misschien zelfs een fysieke winkel openen. Ons doel is voedsel uit de korte keten voor steeds meer mensen toegankelijk maken.’