Door: Eline van den Hout 15 mei, 2020

Goed nieuws voor foodondernemingen die zoeken naar een laboratorium. Op 1 mei 2020 opende de directeur van LabHotel, Marc Schellekens, een nieuwe locatie in Vlaardingen: de 4e en 5e etage van het oude Unilever Research Center.

“Onze locatie in de Rotterdam Science Tower zit helemaal vol. Daarom zocht ik naar uitbreidingsmogelijkheden. Het voormalige Unilever Research Center is ideaal vanwege de uitgebreide laboratoriumfaciliteiten en de bereikbaarheid. De etages bestaan onder andere uit laboratoria en kantoren van 2.883 m2 per verdieping. Ook is er een grote, goed geoutilleerde keuken aanwezig van 50 m2.”

Van moleculen uit sapconcentraat tot bananenpasta
LabHotel biedt startups en bestaande ondernemingen in uiteenlopende branches de mogelijkheid te experimenteren en nieuwe producten te ontwikkelen. Marc: “Om innovatie te stimuleren is het belangrijk dat ondernemingen ontdekkingen kunnen doen zonder dat ze vastzitten aan een lange financiële verbintenis. Stel, het blijkt na drie maanden dat een experiment niet werkt, dan wil je niet het risico lopen dat je nog voor de rest van het jaar huur moet betalen. Wat betreft huurcontracten streven wij altijd naar maatwerk. Dit geldt ook voor de nieuwe locatie in Vlaardingen.”

Dankzij deze laagdrempelige insteek zijn vele bedrijven groot geworden in LabHotel. Prodalim bijvoorbeeld, groothandel in bestanddelen van vruchtensapconcentraten. De initiatiefnemer begon in een laboratorium van slechts 25 m2. Hier isoleerde hij belangrijke moleculen uit sapconcentraat. Inmiddels heeft hij een goed lopend bedrijf met meer dan dertig medewerkers en een wereldwijde klantenkring. Ook Green Banana, producent en ontwikkelaar van de bananenpasta en vele groentepasta’s, heeft in LabHotel zijn eerste successen behaald. Tegenwoordig is er veel vraag naar de veganistische, glutenvrije pasta van dit bedrijf.

labhotel vlaardingen 4
Arnoud Verhey Fotografie

Voorzieningen Labhotel Vlaardingen
Op de nieuwe locatie zijn de laboratoriumfaciliteiten net zo goed als in de Rotterdam Science Tower. “LabHotel Vlaardingen is zeer geschikt als foodresearch lab. Alles kan en alles mag, mits het binnen de kaders van de wetgeving valt. Denk aan het ontwikkelen van vitaminepreparaten, additieven, aroma’s, kwaliteitscontrole op voeding, enzovoort”, aldus Marc.

De laboratoria zijn voorzien van goed meubilair, ventilatie en wifi. Ook zijn er zuurkasten, veiligheidskasten, koude kamers van  40 C en vrieskamers van -200 C. Voor specifieke labapparatuur werkt Marc samen met Labmakelaar in Zevenhuizen. “Labmakelaar is zeer flexibel. Hij koopt gebruikte labapparatuur in die na inspectie en onderhoudsservice weer beschikbaar komt. Klanten mogen deze bij hem kopen, huren of leasen. De ondernemingen in LabHotel kunnen zelf bij hem shoppen en zo hun laboratorium helemaal naar wens inrichten.”

“LabHotel Vlaardingen is zeer geschikt als foodresearch lab.”

Een grote, veelzijdige keuken
Naast de laboratoriumfaciliteiten geeft de grote keuken van wel 50 m2 LabHotel Vlaardingen grote aantrekkingskracht. Handig voor bijvoorbeeld foodtruckbedrijven of cateraars die op grote schaal maaltijden bereiden en invriezen. Zeker nu ze in coronatijd vaak hun eigen keuken thuis moeten gebruiken. In de keuken van Labhotel Vlaardingen kunnen koks gemakkelijk op 1,5 meter afstand werken.”

De keuken is goed geoutilleerd en beschikt over een gasfornuis, kookplaat, oven en vaatwasser. De opslagruimte is onbeperkt. Wat betreft het huren van de keuken is LabHotel Vlaardingen zeer flexibel. “We streven altijd naar een werkbare oplossing”, aldus Marc.

Labhotel Vlaadingen

Community van ondernemers
Marc hoopt dat er uiteindelijk een community ontstaat van ondernemingen die elkaar helpen en samen tot mooie innovaties komen. “Er is een centrale koffiecorner aanwezig op de 5e etage waar ondernemers kunnen netwerken en met elkaar van gedachte kunnen wisselen. Zelfs nu met de coronamaatregelen is er meer dan genoeg ruimte om binnen deze kaders samen te werken.”

Als het aan Marc ligt zal het niet bij deze nieuwe locatie blijven. Hij heeft plannen om LabHotel nog verder uit te breiden.

Meer informatie over LabHotel Vlaardingen vind je hier.

Beeld: Arnoud Verhey Fotografie