Door: Redactie 25 jun, 2019

Leerlingen uit 5 vwo van het Emmauscollege bedachten in opdracht van Tuinderij Vers een nieuw gezond tussendoortje voor jongeren: een paprika met een vulling van couscous of bulgur en een hummusdip verpakt in bioplastic. De leerlingen presenteerden de gevulde puntpaprika’s op 14 juni aan Tuinderij Vers, nadat zij deze zelf hadden bereid in de proefkeuken. En de gezonde snack viel in de smaak. De samenwerking met het Emmauscollege geeft Tuinderij Vers meer inzicht in de behoefte van de jonge doelgroep. Daarnaast krijgen de leerlingen alvast een beeld van de carrièremogelijkheden in de foodsector.

Vier 5 vwo-leerlingen van het Emmauscollege kregen begin dit jaar de opdracht om een gezond gemaksproduct in een duurzame verpakking te bedenken voor Tuinderij Vers. Eerst namen ze enquêtes af onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Vervolgens werkten zij met elkaar het idee uit tot een echt product: de gevulde puntpaprika.

Onderzoek haalbaarheid

‘De gevulde puntpaprika moet ervoor zorgen dat jongeren eerder kiezen voor een gezond tussendoortje dan chips of snoep’, volgens Sara Tieman, 5 vwo-leerling op het Emmauscollege. Krijn van der Bok, Commercieel Manager bij Tuinderij Vers, is enthousiast over het idee en wil onderzoeken of het haalbaar is om de gevulde paprika’s op de markt te brengen.

gevulde puntpaprika leerlingen emmaus 2

Geen doorsnee groente

De leerlingen kregen een kijkje achter de schermen bij Tuinderij Vers. Voor Sara ging er een wereld open: ‘Ik dacht dat alles geautomatiseerd was, maar de pompoenen worden eerst ‘met de hand’ gesneden voordat ze de machine in gaan. Wat ik heel bijzonder vind, is dat Tuinderij Vers geen doorsnee groente maakt, maar complete groentemixen en maaltijdsalades. Ze zijn echt bezig om gezond eten leuk en lekker te maken.’

Tuinderij Vers lopende band

Duurzame verpakkingen

Steeds meer foodbedrijven besteden aandacht aan duurzame verpakkingen. Sara ziet hier kansen liggen voor Tuinderij Vers. ‘Ik denk dat het niet lang duurt voordat er voldoende betaalbare alternatieven zijn voor plastic. Voor de gevulde puntpaprika’s hebben we bedacht om bioplastic te gebruiken.’

Van productie tot commercie

Naast het productieproces kregen de leerlingen ook meer inzicht in het carrièreperspectief binnen de groente- en fruitsector. ‘Ik zag veel technische medewerkers bij de snijmachines, maar ook productontwikkelaars en commerciële medewerkers die bijvoorbeeld nadenken over nieuwe producten en verpakkingen’, vertelt Sara. ‘Volgens mij moet je als medewerker bij Tuinderij Vers goed kunnen aanvoelen wat de consument wil, creatief zijn en weten welke groenten bij elkaar passen.

Tuinderij Vers groentemix

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven binnen foodsector

De foodsector digitaliseert, verduurzaamt en innoveert met enorme snelheid. Deze internationale omgeving biedt onderzoeks- en onderwijsinstellingen, werknemers en ondernemers van morgen volop kansen. Samen met het bedrijfsleven, kennis- en opleidingsinstituten stimuleert Rotterdam Food Cluster het innovatievermogen van de sector en bereiden we de nieuwe generatie voor op de toekomst.