Door: Roza 14 jan, 2021

“Mijn eerste idee was ‘een winkel kan niet uit’. Hoge huur, lange openingstijden; daar moet je wel héél veel omzet voor draaien. Toch gaan we dit jaar iets winkelachtigs openen.”
Maarten Bouten, initiatiefnemer van Rechtstreex, schetst een van de plannen waarmee Rechtstreex kan experimenteren dankzij de investering van Ifund afgelopen najaar. Ook de service en het aantal ophaalpunten uitbreiden staan op het programma voor 2021.

Een half miljoen euro stak investeringsfonds Ifund in oktober 2020 in de onderneming die Rotterdammers sinds 2013 voorziet van voedingsmiddelen van lokale producenten. “Doel van Ifund is de omslag naar een duurzame samenleving stimuleren. Met de investering toont het fonds het vertrouwen dat wij daarvoor zorgen in de voedselvoorziening”, zegt Maarten Bouten.
Dat Ifund graag een retailkanaal ontwikkeld wilde zien, viel mooi samen met de plannen van Rechtstreex. “We willen onze ervaringen die we op de wijkpunten hebben verzameld graag omzetten in een retailconcept, maar geen klassieke winkel. Het wordt iets wat de nadelen van een winkel omzeilt – zoals hoge kosten en een inflexibele locatie -, maar wel dezelfde ruime toegankelijkheid heeft als een winkel.

 

Overal regionaal assortiment

Een tweede ambitie is het aantal wijkpunten fors te vergroten. In 2020 groeide het aantal punten in Haaglanden van één naar acht. De ambitie voor 2021 is hier door te groeien naar dertig. Bouten: “Bij dat aantal kunnen we voor Den Haag een eigen distributiecentrum openen en een eigen assortiment ontwikkelen uit de omgeving van Den Haag. Een deel van de leveranciers overlapt natuurlijk met Rotterdam. Onze zuivel komt uit Midden-Delfland, dat ligt precies tussen de twee steden in. Maar consumenten toegang geven tot lokale leveranciers betekent per definitie dat elke regio een eigen assortiment heeft. Vergeleken met de industriële voedselvoorziening is dat inefficiënt, maar ongezond lage prijzen zijn bij ons niet de leidraad in de prijsvorming. Rechtstreex staat voor een eerlijke beloning voor producenten, waarmee we vaste relaties hebben, fijnmazige distributie, een divers assortiment met lokale en seizoensproducten die je niet altijd bij de supermarkt vindt, geen verspilling, geen vervuiling. Dat is misschien tegen de stroom in roeien, maar het resulteert wel in vertrouwen van consumenten en een investeerder als Ifund.”

Rechtstreex voorziet consumenten van producten uit de buurt, van boeren en foodproducenten met een gezicht. Rode draad zijn duurzame productie, een korte afzetketen en een transparante en eerlijke prijs voor producenten en consumenten. Consumenten kunnen online bestellen en de producten afhalen op bijna vijftig wijkpunten. Hiervan zijn er acht in Haaglanden, vier in de Krimpenerwaard en één in Dordrecht. De rest is in Rotterdam. Vier Rotterdamse wijkpunten bezorgen ook thuis.

Nieuw soort klanten

Met het geld van Ifund wil Rechtstreex de service verder vergroten, onder meer met meer thuisbezorging. “De vraag daarnaar is tijdens de coronaperiode enorm gegroeid en die vraag blijft”, zegt Bouten.
Rechtstreex groeide sterk in 2020. Het aantal bestellingen verdubbelde, van 1.000 naar 2.000 per week, de omzet ging 2,5 keer over de kop. De online boodschappendienst kreeg er 5.000 nieuwe klanten bij. “We merken dat daar ook een nieuw soort klanten bij zit, die minder kritisch zijn op de inhoud dan de gebruikers van het eerste uur, maar kritischer op de service. Dat is reden te meer om ons bestelsysteem en onze thuisbezorging aan te passen, zodat Rechtstreex nog toegankelijker wordt. Ook hebben we onze staf kunnen uitbreiden, waardoor we het consumentengedrag beter kunnen analyseren en onze mix van online en offline kunnen optimaliseren.” Geen zorgen voor de ideëel gedreven klanten; de investering van Ifund gebruikt de Rotterdamse boodschappendienst ook om met boeren samen de productie nog verder te verduurzamen.