Door: Nick van den Berg 23 mei, 2017

Regio Rotterdam heeft alles in huis om dé internationale voeding hub te worden. In het Rotterdam Food Cluster bevinden zich namelijk alle mogelijke oplossingen voor de internationale voedseluitdagingen die ons te wachten staan. Het Rotterdam Food Cluster pakt samen met onderwijs, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven de handschoen op.

Geld verdienen in de toekomst

Het Rotterdam Food Cluster startte enkele jaren geleden. Aan zo’n negentig bestuurders van grote voedingsbedrijven – van tuinbouw tot industrie, en van handel tot verwerking – werd gevraagd hoe zij naar de toekomst kijken. Nick van den Berg, programmamanager bij Rotterdam Food Cluster en lid programmateam Greenport vertelt hierover: “de centrale vraag was ‘waar verdienen we in de toekomst ons geld mee?’ De economie van de regio is namelijk nu heel erg gebaseerd op fossiele grondstoffen, maar dat zal drastisch veranderen. Dat heeft ook gevolgen voor de foodsector.”

Uit de gesprekken bleken klimaatverandering, duurzaamheid en digitalisering dé begrippen van de nieuwe economie. Ook zorgden de food ondernemers voor het inzicht dat de regio alles in huis heeft om koploper te worden op het gebied van voeding. Daarnaast bleek dat nog onvoldoende bestuurders en burgers beseffen dat de keten van de ‘groene’ sector, te weten Food & Flowers, enorm belangrijk is voor de Nederlandse en regionale economie.

Nieuwe business cases

Zo startte het Food Cluster samen met de verssector een serie initiatieven, zoals het seminar ‘Smart Fresh Smart Solutions’ tijdens de Fruit Logistica, de presentatie en ondertekening van ‘Food for the Future’ (een samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven), de Masterclass Stad-Platteland 2016-2017 en projecten op het gebied van Personalized Food in de strijd tegen onder meer diabetes. “Samen werken we aan nieuwe business cases voor de nieuwe economie”, aldus Van den Berg.

Samenwerken aan kennis en innovatie

“Alle projecten zijn bedoeld om de regionale economie te versterken”, gaat Van den Berg verder. “Onze regio is koploper op het gebied van voeding en moet dat blijven. Daarvoor moeten we onder meer op zoek naar nieuwe markten, duurzame oplossingen en meerwaarde.”

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. “Die internationale positie kunnen we alleen innemen en behouden door samen te werken in de hele keten”, zegt Van den Berg. “Als Rotterdam Food Cluster richten we ons op economische ketens en op het integreren van de visie van het bedrijfsleven. De overheid heeft in het Food Cluster een faciliterende rol richting de foodsector: hoe kunnen we helpen om jullie toekomstvisie mogelijk te maken? En vooral ook: wat kunnen we samen doen? Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met de Greenport, om samen het thema Food vanuit de procesindustrie, de handel, de logistiek, de verwerkende industrie en de tuinbouwproductie te verbinden.”

Dat ‘samen’ betreft dus niet alleen de tuinbouw, benadrukt Van den Berg. “Het gaat uiteindelijk om de hele groene sector in de regio. Die sector is van enorm economisch belang. Voor Nederland, maar zeker ook voor Rotterdam en de Rotterdamse haven. Samen moeten we werken aan kennis en innovatie”.

Roadmap Next Economy

Het Rotterdam Food Cluster loopt parallel aan de Roadmap Next Economy, de blauwdruk voor de regionale economie waaraan econoom Jeremy Rifkin werkt samen met de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de regionale clusters.

“De economie van de regio moet veranderen. Mede door geopolitieke ontwikkelingen en de klimaatverandering liggen er enorme uitdagingen en kansen voor onze regio. Die veranderingen bereik je alleen als je samenwerkt.”

Nick van den Berg

Download hier de brochure ‘Roadmap Next Economy’

Wilt u meer weten? Neem contact op met Nick van den Berg.