Door: Eline van den Hout 10 jul, 2020

Rotterdam heeft de ambitie om in 2030 de helft minder primaire grondstoffen te gebruiken. Dat betekent werk aan de winkel! De Rotterdamse ondernemer Junion Hanenberg werkte de afgelopen jaren hard aan een oplossing en richtte in 2019 IntelligentFood op.

Het bedrijf ontwikkelt samen met foodprofessionals en studenten lekkernijen en voedingsmiddelen met reststromen uit de levensmiddelenindustrie. “IntelligentFood wil voedselverspilling tegengaan en mooie, lekkere producten maken. Reststromen uit de levensmiddelenindustrie zijn hiervoor ideaal”, aldus Hanenberg.

De bakkers van de toekomst

Voor de lekkernijen laat IntelligentFood zich onder andere inspireren door de creativiteit van de jeugd. Zo organiseert het bedrijf jaarlijks een bakwedstrijd op het Albeda College en het Zadkine College. De studenten bedenken samen met docenten recepten voor gebak op basis van een reststroom. In 2019 was dit oud brood, gekregen van bakkerij Van der Waal in Ridderkerk. De winnaar van dat jaar was het Zadkine College met hun appeltaart. Deze is nu verkrijgbaar via de website van IntelligentFood. Hanenberg: “Het is zo belangrijk jongeren te betrekken bij voedselverspilling. Zij zijn de bakkers van de toekomst.”

Arnoud Verhey Fotografie

Ook werkt IntelligentFood samen met patissier Peter Remmelzwaal uit Katwijk, winnaar van de Dutch Pastry Award 2012. Remmelzwaal ontwikkelde koffiekoekjes met overgebleven, gedoneerd bladerdeeg van de industriële bakker Europastry uit Beuningen. Deze komen binnenkort op de markt. En op dit moment maakt IntelligentFood een recept voor visolie. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van gekregen reststromen van visrokerijen.

Hanenberg: “We laten nieuwe producten altijd testen door een testpanel. Met behulp van de feedback van de testers verbeteren we de recepten. We zijn overigens altijd op zoek naar testers. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden via de website.”

Innovatief op meerdere gebieden

Onlangs diende Hanenberg het businessplan van IntelligentFood in bij CityLab010. Hij wil met de financiële ondersteuning onder andere het volgsysteem van reststromen doorontwikkelen.

Naast de nieuwe producten ziet Hanenberg de werkwijze en inrichting van de organisatie als vernieuwend. Zo werkt het bedrijf ketenoverschrijdend vanwege de samenwerking met het onderwijs, industriële voedselproducenten en visserijbedrijven. Iedere partij die een bijdrage levert krijgt een bepaald percentage van de winst. De organisatiestructuur noemt hij innovatief omdat deze uit drie onderdelen bestaat: een bv, een coöperatie en een nog op te richten stichting.

“Het is zo belangrijk jongeren te betrekken bij voedselverspilling. Zij zijn de bakkers van de toekomst.”

Arnoud Verhey Fotografie

“Vanuit de coöperatie werkt IntelligentFood samen met de verschillende partijen en de bv is nodig voor de financiering. De stichting ontvangt uiteindelijk 10 procent van de winst. Daarmee willen we bijvoorbeeld bomen planten om de CO2-uitstoot te neutraliseren die vrijkomt bij de productie.”

Het digitale volgsysteem van reststromen, AGNES, ziet Hanenberg als een mooie kans voor de circulaire economie. Hiermee zullen leveranciers van reststromen precies kunnen volgen wat er met hun reststroom gebeurt. Ze zien wat producenten ervan maken, wie de eindproducten koopt en hoeveel winst ze uit de verkoop krijgen. AGNES zal ook volgen of alles loopt volgens de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit. Dat doet IntelligentFood nu ook, maar het is efficiënter dit te automatiseren.

In december 2020 hoort IntelligentFood of CityLab010 de aangevraagde subsidie toewijst. Meer informatie over IntelligentFood vind je hier.