Door: Justin Streuper 14 okt, 2019

De organisatie van het World Food Festival kijkt terug op een succesvolle eerste editie. Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag draaide het in Rotterdam en in de nabijgelegen buurgemeenten om de reis van ons voedsel door de voedselketen. Bij meer dan 50 agrifood-ondernemers en voedselopleidingen konden bezoekers met eigen ogen zien en ervaren hoe eten via zaaien, oogsten en verwerken uiteindelijk op het bord terecht komt. In totaal genoten over het hele weekend ruim 8500 mensen van de vele activiteiten en excursies.

Trots

Na een succesvolle World Food Day Rotterdam in 2017 startte begin dit jaar de voorbereidingen voor het evenement in 2019. Vanaf dit jaar omgedoopt tot World Food Festival Rotterdam, met meer partners en een meerdaags programma. Rotterdam werkt daarin samen met gemeente Westland, gemeente Hoeksche Waard, gemeente Barendrecht, Rotterdam Circulair, Glastuinbouw Nederland, LTO Noord, de Markthal en de Rabobank.

Projectleider Amelia Oei van het Rotterdam Food Cluster kijkt tevreden terug. “Wij wilden het verhaal vertellen van de voedselregio rondom Rotterdam en dat is met zoveel enthousiaste bezoekers zeker gelukt. Rond Rotterdam vind je alle bedrijven uit de hele economische voedselketen die ervoor zorgen dat wij dagelijks gezond en duurzaam voedsel kunnen eten. Dat het publiek dit in groten getale heeft omarmt maakt dat ik erg trots ben en stiekem al uitkijk naar 2020.”

Drukbezocht

Nadat vrijdag leerlingen van Rotterdamse basisscholen een kijkje namen bij bedrijven als Viscon, Koppert Cress en boerderij Beleef Het en Eet Het in Strijen, was het zaterdag de beurt aan het grote publiek. Bezoekers waaierden uit over tientallen verschillende bedrijven in de regio. Zondag was de festivaldag op de Binnenrotte, dankzij het mooie weer de drukstbezochte dag. De dag werd afgetrapt met een circulaire Alles-gaat-op-Lunch met meer dan 200 Rotterdammers. Daarna konden bezoekers zich op en rond de Binnenrotte vermaken in een kas, waren er grote landbouwmachines te zien en vele bekende en minder bekende ondernemers uit Rotterdam en omstreken toonden hun producten rond de Markthal.

Over het WFF
World Food Festival is een festival over voedsel en de herkomst daarvan. Deelnemers hebben kunnen zien hoe ons eten dagelijks wordt geproduceerd, verhandeld, verwerkt, geconsumeerd en gerecycled. In de voedselsector in en rondom Rotterdam zijn duizenden mensen werkzaam of volgen er een opleiding in. Het is een van de meest innovatieve en vindingrijke sectoren. De voedselsector zorgt voor verbinding van de stad met de regio en de wereld!

Het World Food Festival is een initiatief van de gemeente Rotterdam (Rotterdam Food Cluster) in samenwerking met gemeente Westland, gemeente Hoeksche Waard, gemeente Barendrecht, Rotterdam Circulair, Glastuinbouw Nederland, LTO Noord, de Markthal en de Rabobank.