Door: Sharon Janmaat 06 feb, 2017

Zo’n 25 Rotterdamse studenten van verschillende opleidingsinstellingen reisden op 3 februari 2017 af naar Berlijn. Op vakbeurs Fruit Logistica onderzochten zij de innovatiekracht van de aanwezige groente- en fruitsector.

Met een foodsector die zich in razend tempo ontwikkelt is continu innoveren en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen noodzakelijk. Instroom van werknemers en studenten is hiervoor essentieel; zij kunnen met hun kennis hét verschil maken binnen foodbedrijven. Deze studiereis is voor de studenten een prachtige introductie op de sector.

Grote kansen blijven liggen

In drie dagen tijd ondervroegen de studenten 180 bedrijven in de groente- en fruitsector over hun innoverend vermogen, noodzaak om te verduurzamen en bereidheid tot samenwerking om dit te bereiken. “Bedrijven zeggen al snel dat ze innovatief zijn, maar als je doorvraagt blijkt dat er nog grote kansen blijven liggen”, zegt Robbert Jan Wanna van Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Naast de onderzoeksactiviteiten bereidden student-koks gezonde gerechten en vervulden hospitality-studenten het gastheerschap in de stand van het GroentenFruit Huis.

Bekijk hier de video’s van studenten op Fruit Logistica in Berlijn.

Onderzoeksagenda en uitvoeringsplan ‘Food for the Future’

Door onder andere digitalisering, nieuwe technologieën en verduurzaming ontwikkelt de Rotterdamse foodsector zich in snel tempo. Dit betekent dat ook de arbeidsbehoeften van het bedrijfsleven in de foodsector veranderen. Rotterdam Food Cluster heeft daarom een onderzoeksagenda en een uitvoeringsplan opgesteld en gebundeld onder de naam ‘Food for the Future’ (link naar onderzoeksagenda). Albeda College, Erasmus Universiteit, Greenport, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Lentiz onderwijsgroep, Rotterdam Food Cluster, Wageningen University & Research, Wellantcollege en Zadkine zetten zich samen in voor de uitvoering van Food for the Future.

Niet alleen wordt er onderzoek gedaan om bedrijven te helpen bij noodzakelijke innovaties, ook wordt de kennis teruggeleid naar het onderwijs om de werknemers en ondernemers van de toekomst op te leiden. Het onderzoek op de Fruit Logistica draagt bij aan de uitvoering van deze onderzoeksagenda.

Links: Rotterdamse student ondervraagt Johan in ’t Veld van Coolfresh over het innoverend vermogen van de foodsector. Rechts: Studenten verzorgen hospitality in de stand van GroentenFruit Huis op Fruit Logistica in Berlijn.

Bekendmaking onderzoeksresultaten

Op 12 juni presenteren en overhandigen de studenten van Hogeschool Inholland de resultaten van het onderzoek op Fruit Logistica in Berlijn aan Maarten Struijvenberg, wethouder Werkgelegenheid en Economie van Rotterdam. De bijeenkomst vindt plaats in het WTC Rotterdam, start om 15.00 uur en eindigt rond 17.00 uur.

Wilt u meer weten over onze activiteiten en projecten op het gebied van het onderwijs? Neem contact op met Sharon Janmaat.