Door: Sharon Janmaat 13 jun, 2017

Op vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn onderzochten zo’n 25 studenten, in het kader van ‘Food for the Future’, de innovatiekracht van de aanwezige groente- en fruitsector. De studenten ondervroegen in drie dagen 180 bedrijven in de groente- en fruitsector naar hun innoverend vermogen, noodzaak om te verduurzamen en bereidheid tot samenwerking om dit te bereiken. Deze studiereis naar Berlijn is mede mogelijk gemaakt door het GroentenFruit Huis.

Imago als goede werkgever ontbreekt
Sharon Janmaat-Bouw (Rotterdam Food Cluster) opent de bijeenkomst: ‘Veel bedrijven denken dat ze een slecht imago hebben als werkgever, maar dit imago blijkt totaal te ontbreken. De foodsector is te onzichtbaar. Op de internationale vakbeurs Fruit Logistica hebben studenten het innovatief vermogen van de sector onderzocht en laten zij zien waarom het zo gaaf is om voor deze bedrijven in de foodsector te werken.’

Volop werkgelegenheid in de groente- en fruitsector
In het WTC op de bovenste verdieping, met een prachtig uitzicht over Rotterdam, vertellen studenten van Wellantcollege, Zadkine, Lentiz Onderwijsgroep, Inholland en Erasmus Universiteit over hun ervaringen tijdens de vakbeurs voor internationale groente- en fruithandel. Opvallend was de marketing waar veel aandacht aan werd besteed rondom de stands van de verschillende bedrijven. De groente- en fruitsector wil een aantrekkelijke sector zijn en zo meer studenten en werknemers aantrekken.

Alleen al in de Rotterdamse regio zijn er ruim 43.000 banen in de sector en kunnen jaarlijks 8.000 vacatures vervuld worden. Niet zo gek als je weet dat de Rotterdamse haven ‘s werelds 2e exporthaven van groente en fruit is en zelfs de grootste exporteur in tomaten. ‘Dat is best bijzonder aangezien we niet zo’n groot oppervlakte hebben en ook geen optimaal klimaat. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de innovaties van o.a. onze kassen’ vertelt Maarten Struijvenberg (Wethouder Werkgelegenheid en Economie, Gemeente Rotterdam). Bedrijven als Nedato, Eurofrigo en Koppert Biological Systems hebben op meerdere niveaus werknemers nodig, denk aan afdelingen als logistiek, HR, marketing, onderzoek, verkoop, supply chain en productie.

Meer weten over carrièremogelijkheden in de foodsector?

De sector wordt steeds aantrekkelijker door de enorme stappen die worden genomen op het gebied van innovatie.

‘Niet alleen technologische ontwikkelingen spelen een rol hierin, maar juist ook aan circulariteit, duurzaamheid en korte ketens wordt veel aandacht besteed,’

benadrukt Niels van der Weerdt (Managing Partner, Erasmus Centre for Business Innovation).

Opvallende resultaten uit het onderzoek
Marcel Nollen (CvB Inholland) ontvangt, met een lach op zijn gezicht, het rapport van de studiereis. Het is aan de studenten te zien dat ze veel geleerd en genoten hebben van deze reis. Nolten geeft aan dat het nog onvoldoende bekend is dat de branche zo belangrijk is voor Nederland en daarom is het goed dat de sector aantrekkelijker gemaakt wordt. ‘Volgend jaar wil ik mee’ besluit hij.

Een greep uit de onderzoeksresultaten:

  • Veel bedrijven vinden The Internet of Things een belangrijk thema. Centraal in het Internet of Things staan met elkaar communicerende apparaten en apparaten die via internet gegevens uitwisselen.
  • In het kader van duurzaamheid speelt de circulaire economie een hele belangrijke rol voor de bedrijven. Het gaat hier om afval verwaarding en het verminderen van voedselverspilling.
  • Bedrijven hebben meer geschoolde medewerkers nodig om hun innovatie doelen te realiseren.
  • Bij innovatieprojecten werken bedrijven het meeste samen met toeleveranciers en afnemers en zoeken zij nog weinig andere partners.
  • Binnen de regio Rotterdam werken veel startups en jongeren aan de Next Economy. Bedrijven kiezen tot op heden nog vooral voor de (grote) volwassen bedrijven om mee samen te werken binnen innovatieprojecten.

Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

Voedsel verbindt
Voor de docenten was het ook een mooie ervaring om bijna 24 uur per dag met de studenten op pad te zijn. Het was een unieke ervaring om te zien hoe studenten van verschillende disciplines van verschillende opleidingen met elkaar samenwerkten op een beurs waar de diversiteit groot was door de aanwezigheid van bedrijven uit verschillende culturen.

‘Met elkaar moeten we de groente- en fruitsector meer bekendmaken. Daar hebben we ambassadeurs voor nodig zoals studenten’ oppert Wilma van den Oever (Communicatie, GroentenFruit Huis)

Bekijk hier de video van de terugkombijeenkomst op 12 juni 2017.

Mogelijkheden worden duidelijk in de praktijk
Een aantal Zadkine studenten bevraagt hun directeur Jeroen Hopmans tussen de presentaties door.

Op de vraag van de studenten of het mogelijk is om vaker een dergelijke studiereis te organiseren, antwoordt Hopmans bevestigend.
‘Als we dit willen, dan is er niet veel dat ons belemmert. Een studiereis is in de toekomst zeker weer mogelijk zolang het bedrijfsleven wil werken met studenten, het onderwijs wil afwijken van de jaarplanning en de overheid dit soort activiteiten blijft stimuleren,’ vertelt Jeroen Hopmans.

‘De tijd van kennis en vaardigheden opdoen is voorbij. Het gaat nu vooral om: ondernemendheid, communicatie en probleemoplossend vermogen. De ervaring hoe het is om daar rond te lopen, de professionaliteit om verder te ontwikkelen en praktijkervaring opdoen is belangrijk,’ aldus Hopmans.

De studenten ontvangen aan het einde van de presentaties een certificaat van Maarten Struijvenberg, Wethouder Werkgelegenheid en Economie, voor de deelname aan deze inspirerende studiereis.

Bekijk hier de video’s van de studenten tijdens de beurs Fruit Logistica.

‘Food for the Future’ is een samenwerkingsverband van: