Samenwerking essentieel voor innovatie binnen de foodsector

Halfjaarlijkse Regiobijeenkomst Rotterdam Food Cluster

Door: Nick van den Berg 27 sep, 2017

Erasmus Universiteit was op 20 september 2017 de gastheer van de halfjaarlijkse Regiobijeenkomst van Rotterdam Food Cluster. Ruim 120 bezoekers vanuit verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden kwamen bijeen om met elkaar over de toekomst van de regionale foodsector te discussiëren. Met inspirerende presentaties zijn de bezoekers meegenomen in diverse dynamische initiatieven die zorgen voor het innovatieve imago van de foodsector. Op deze middag waren alle sprekers het stellig met elkaar eens: ‘Samenwerking is essentieel voor de toekomst van onze foodsector’.

Erasmus Food Lab – Roadmap to the Next Consumer
Pinar Coskun, Projectmanager Sustainable Food Lab van Erasmus Universiteit Rotterdam, vertelt over de enorme impact van onze voeding op de samenleving. Zij onderzoekt binnen het Erasmus Food Lab hoe de consument van de toekomst eruit ziet, wat eten we in 2050? ‘Vooral bewustzijn creëren dat we een positieve invloed kunnen hebben op de samenleving, door bijvoorbeeld minder vlees te eten, is een belangrijk speerpunt. Door middel van neuromarketing wordt uitgezocht hoe we mensen in de toekomst anders kunnen laten eten,’ aldus Coskun. Heeft u een nieuw food idee? Dan onderzoekt Erasmus Food lab voor u de kans van slagen met een pool van ruim 25.000 (internationale) studenten en 3.000 medewerkers van de Erasmus Universiteit.

Regiobijeenkomst_RotterdamFoodCluster-Pinar-Coskin foodsector

Food for the Future – Wageningen University & Research tekent samenwerkingsverband
Precies een jaar geleden zijn de uitgangspunten ondertekend voor het samenwerkingsverband ‘Food for the Future’ door Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, het Wellantcollege, Lentiz onderwijsgroep, Albeda, Zadkine, de Greenport en de gemeente Rotterdam. Met deze samenwerking zorgt regio Rotterdam voor onderwijs dat aansluit op de snel veranderende arbeidsbehoeftes van de foodsector. Wageningen University & Research heeft besloten om actief mee te werken aan deze samenwerking. Jack van der Vorst, Algemeen Directeur Social Sciences Group, ondertekent op 20 september tijdens de Regiobijeenkomst van het Rotterdam Food Cluster de uitgangspunten. Met 6.000 medewerkers en 10.000 studenten brengt Wageningen University & Research een groot potentieel in het foodcluster.

Regiobijeenkomst_Rotterdam-Food-Cluster_Food-for-the-Future foodsector

Rabobank – Banking for Food
Met de mission statement ‘Growing a better world together’ benadrukt Gerard Zwartkruis, Directeur Bedrijven van Rabobank Rotterdam, dat het belangrijk is om met elkaar de wereldvoedselvraagstukken aan te pakken. Met de strategie ‘Banking for Food’ zorgt Rabobank wereldwijd voor netwerken, financieringsbronnen en het ontsluiten van kennis. Ruim 150 experts van Rabobank in Food en Agri Research (FAR) zorgen dat hun kennis over de hele wereld verspreid wordt. In Nederland zijn er 5 uitdagingen die de Rabobank ondersteunt: gebruik grondstoffen duurzaam, beperk voedselverspilling, stimuleer vitaliteit, houdbare rentabiliteit en Nederland als gidsland.

Regiobijeenkomst_RotterdamFoodCluster-Gerard-Zwartkruis foodsector

World Food Day Rdam
Op zondag 15 oktober organiseert Rotterdam Food Cluster de World Food Day Rdam. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door: Rabobank, Rotterdam Festivals, Provincie Zuid-Holland, LTO Noord, gemeente Lansingerland en gemeente Midden-Delfland. World Food Day Rdam wil Rotterdammers en mensen uit de regio bewust maken van alles wat er rondom voedsel in de regio van Rotterdam gebeurt. Er zijn veel activiteiten in en rondom de Markthal en excursies in de omgeving van Rotterdam te beleven. Bekijk het gehele programma op www.worldfooddayrotterdam.nl

Groothandelsmarkt – impressie herontwikkeling
Jan Brouns, Managing Partner van beleggingsfonds Urban Industrial, neemt ons mee in het proces van de herontwikkeling van de Groothandelsmarkt op de Spaanse Polder. Het Groothandelsmarkt heeft een gedateerde uitstraling, geen logische parkeerstromen en het is niet overdekt. Brouns laat het concept zien voor de nieuwe logistieke stromen en een aantal artist impressions van de Groothandelsmarkt.

groothandelsmarkt foodsector

Student event voor AGF marketing
Hoe gaan we groente en fruit in de toekomst beter verkopen? Coolfresh en Rotterdam Food Cluster dagen studenten uit om hun marketing ideeën hierop los te laten. ‘AGF is een heel traditionele business, het moet dynamischer, internationaler en meer sexy. Daarom moeten we de jongere generatie erbij betrekken. Echt begrijpen wat hun koopmotieven zijn!’ aldus Johan in ‘t Veld, CEO Coolfresh.
Er wordt een grootschalig event georganiseerd waar multidisciplinaire teams van studenten marketingoplossingen voor praktijk cases zullen bedenken. In ‘t Veld roept foodbedrijven op hun vragen aan de studenten door te geven aan het Rotterdam Food Cluster.

Regiobijeenkomst_RotterdamFoodCluster-Coolfresh foodsector

Food Startups in het ECE
Het doel van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) is het stimuleren en ondersteunen van ambitieus en innovatief ondernemerschap. ‘Ondernemerschap is belangrijk, ondernemerschapsonderwijs des te belangrijker’, vertelt Martin Luxemburg, Directeur van ECE.

Waarom wil je als foodbedrijf samenwerken met een startup?
Een startup kan een bedrijf op de hoogte brengen van wat er speelt in de markt. Daarnaast hebben grote bedrijven vaak te maken met ingewikkelde regelgeving en dat maakt het lastiger om een nieuw idee of product op de markt te brengen. Hiervoor kan een startup ingezet worden. Bovendien kan talent ontwikkeld worden door ondernemende werknemers (tijdelijk) in een startup te laten werken.
Naast de clusters cleantech, port en health & life sciences wordt nu ook een startup ecosysteem voor food ontwikkeld.

Regiobijeenkomst_RotterdamFoodCluster-ECE foodsector

Vakevent Groente en Fruit helden
Het Vakevent Groente en Fruit helden (VEG) op 20 en 21 juni 2018 in de Onderzeebootloods (Rotterdam) biedt een podium voor specialisten om het bijzondere verhaal achter hun producten te vertellen. Frans Peter Dechering: ‘De focus van het vakevent ligt op bedrijven met lef die een ‘moeilijk’ product telen, verhandelen en verwerken.’ Een aantal specialistische groenten worden ondertussen door Dechering gepresenteerd aan het publiek. ‘Vakbeurs Fruit Logistica is vooral gericht op de massa, de retail. Wij zijn hét event voor de specialisten.’

Regiobijeenkomst_RotterdamFoodCluster-VEG foodsector

Oproep
Nick van den Berg, Development Manager bij Rotterdam Food Cluster sluit de Regiobijeenkomst af en benadrukt dat de samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid nodig is om grote stappen voorwaarts te maken. Wilt u een bijdrage leveren aan onze regiobijeenkomsten, heeft u interesse in food start-ups , wilt u samen met andere foodbedrijven uit onze regio sparren over de innovatie kansen, neem dan contact op met Nick van den Berg.