Door: Amelia Oei 25 sep, 2017

Santas Koffie is een duurzame koffieleverancier. Ze verpakt als enige haar koffie in een duurzame retourverpakking. De koffie wordt in blik afgeleverd bij klanten en de lege blikken worden in kratten weer afgehaald. Vanuit Tanzania wordt de koffie geïmporteerd en vervolgens bij Santas Koffie gebrand en gemalen. Tijdens World Food Day op 15 oktober laat Santas Koffie bezoekers ervaren hoe het is om zelf koffie te branden en wat dit doet met de smaak.

Hoe ervaart de consument onze koffie?
World Food Day Rdam sluit perfect aan bij het concept van Santas Koffie, volgens Nathalie Loerakker de Bleyser, Office Manager bij Santas Koffie. ‘Het is belangrijk dat mensen weten waar de oorsprong van producten ligt. Veel producten worden bijvoorbeeld aangevoerd via de Rotterdamse haven, hier verwerkt en weer verkocht in en buiten de regio. Onze koffies komen uit Tanzania en zorgen hier weer voor werkgelegenheid.’

Santas Koffie levert voornamelijk aan horeca, overheden en bedrijven en staat daardoor verder af van de consument. ‘World Food Day Rdam maakt het mogelijk om te horen wat er speelt bij de consument, onze eindklant. Hoe ervaren zij onze koffie? Bezoekers kunnen zelf hun koffie branden en het verschil proeven tussen onze gebrande koffie en hun eigen gebrande koffie. Daarmee laten we zien dat de manier van branden heel smaakbepalend is. We leren ze ook verschillende smaken te proeven zoals chocoladetinten, bittertjes en zuren. Koffie is een beleving, dat moet je ervaren,’ vertelt de Bleyser met passie.

Santas-koffie

Duurzaam en biologisch concept
‘We proberen zowel voor de mens als het milieu zo goed mogelijke richtlijnen te creëren.
Onze koffie is Max Havelaar gecertificeerd en biologisch. Op de blikken en kratten berekenen we statiegeld, zodat we de blikken weer retour krijgen. We werken met Wajong jongeren die onder andere voor het schoonmaakproces zorgen. De blikken worden door hen met biologische schoonmaakproducten gereinigd en weer gevuld met nieuwe koffie. Zo is het cirkeltje rond,’ aldus de Bleyser.

Het bijzondere proces van grondproduct tot gebrand product kan de bezoeker tijdens de excursie op World Food Day Rdam zelf ervaren. Kijk voor meer informatie en aanmelden voor de excursies op www.worldfooddayrotterdam.nl.

Over World Food Day Rdam op 15 oktober
World Food Day Rotterdam op 15 oktober wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Food Cluster (initiatief gemeente Rotterdam). Tijdens World Food Day brengen we Rotterdammers in contact met de foodbedrijven in de regio en laten hen zien en ervaren dat de foodsector in onze regio zeer veelzijdig, innovatief en internationaal is. Ook informeren wij hen over het het enorme carrièreperspectief voor professionals op alle niveaus en disciplines binnen onze foodsector.