Door: Roza 26 nov, 2020

De samenwerking met boodschappenbezorgdienst Picnic geeft Schmidt Zeevis weer zicht op groei, nadat de omzet van horeca en cruiseschepen grotendeels wegviel door de coronamaatregelen. Marcel van Breda, directeur van de Rotterdamse visspecialist: “De winst voor Picnic zit in het feit dat wij alles verzorgen, vanaf de import tot afleveren in hun distributiecentra.”

De horeca sloot. Cruiseschepen bleven voor anker liggen. “Juist om niet te afhankelijk te zijn van één kanaal kozen we een aantal jaar geleden al voor spreiding. Horeca was altijd onze corebusiness. Maar de cruisesector groeide. Van Bergen tot Barcelona voorzien we gewoonlijk schepen van vis. Nu zie je vanaf de pier van Scheveningen een hele batterij cruiseschepen voor anker liggen al maanden. Nooit gedacht dat onze twee belangrijkste afzetkanalen tegelijk zouden wegvallen”, zegt directeur Marcel van Breda. Koninklijke Schmidt Zeevis kon door de coronamaatregelen tachtig procent van de geplande omzet voor 2020 op zijn buik schrijven. Al piekte de horeca-omzet nog wel even in de maanden dat de restaurants afgelopen zomer open waren.

Online ‘gierend omhoog’

Een derde afzetkanaal ging wel “gierend omhoog”. De winkel van Schmidt Zeevis en de online verkoop, beide gericht op consumenten: een omzetplus van 190 procent. De visleverancier zette daarom al gauw meer kaarten op online verkoop. Vanaf juni met Crisp, een online boodschappendienst die high end levensmiddelen bezorgt. En sinds 25 november werken de Rotterdammers samen met online supermarkt Picnic.

Lang vers

“We blijven weg van de doorsneevis”, zegt Van Breda. “Zalm en kabeljauw verkocht Picnic al. Wij vullen het assortiment aan met vis die je niet op elke straathoek kunt krijgen: tonijn, sliptong, schelvis en roodbaars. Die laatste drie vissoorten zijn duurzaam gevangen.”

De consumenten die bij Picnic vis bestellen, krijgen ‘skinverpakte’ vis, dat wil zeggen dat deze nog strakker is verpakt dan vacuüm. En daarmee langer houdbaar. Van Breda: “Voor Picnic verkorten wij bovendien de afzetketen. Wij zijn importeur, verwerken de vis, verpakken hem in retailporties en transporteren de vis naar de distributiecentra (DC’s) van Picnic. Allemaal binnen twaalf uur. Ook daardoor is onze vis lang te bewaren. Na bezorging door Picnic blijft hij bij de consument nog minstens drie dagen vers.”

"Voor Picnic verkorten wij de afzetketen"

Marcel van Breda Directeur Schmidt Zeevis

1.000 autootjes

De samenwerking met Picnic biedt Schmidt Zeevis weer zicht op groei. De samenwerking start in de twee DC’s in West-Nederland, maar kan uitbreiden naar de in totaal zes DC’s van Picnic. De online supermarkt groeit bovendien ook buiten Nederland.

“We starten niet met toeters en bellen, maar willen geleidelijk invoegen. Picnic stuurt sterk op data en is goed in voorraadbeheer, om verspilling tegen te gaan. Wij kunnen op hun ervaring meeliften, zodat we geen surplus hoeven weggooien. Natuurlijk hopen we dat we dit kunnen uitbouwen. Maar we hebben al een mooie start als we elke dag vier pakjes vis per auto kunnen afleveren; Picnic heeft 1.000 autootjes rijden, dus reken maar uit.”