Door: Amelia Oei 13 apr, 2017

In de Masterclass Stad-Platteland werkten 21 agrarische ondernemers, afkomstig uit regio Rotterdam, in zeven sessies aan het optimaliseren van hun businessplan. Vrijdag 31 maart vond de afsluitende bijeenkomst plaats in de Wereld van Smaak, waarin vijf ondernemers hun nieuwe business idee pitchten aan een panel.

Voedsel naar Rotterdam

“De Masterclass Stad-Platteland is een coaching- en matchmakingstraject voor voedselproducenten uit de regio die hun directe afzet naar de stad willen vergroten. Rondom Rotterdam wordt veel voedsel geproduceerd dat vaak nog onvoldoende terechtkomt in Rotterdam zelf. Afzet in de stad vergroot de omzet en marge van producenten en zorgt voor een sterkere regionale economie”

vertelt Nick van den Berg, ontwikkelmanager bij Rotterdam Food Cluster. De masterclass vergroot de marketingkennis én het netwerk van de deelnemers.

Onderlinge feedback

Volgens Jan Willem van der Schans, onderzoeker bij Wageningen Economic Research, heeft de masterclass gewerkt als een business accelerator: “met name de contacten en feedback onderling bleken erg waardevol.” Daarnaast werkten de deelnemers aan hun marketingskills en vond er een matchmakingsessie plaats tussen deelnemers en Rotterdamse ondernemers. Deze kennis en contacten hebben de ondernemers toegepast in hun businessmodel.

Fast casual restaurants

Gedurende het masterclass-traject onderzochten vier studenten van Hogeschool Inholland de kansen voor voedselproducten uit de korte keten in zogeheten fast casual restaurants. Dit zijn restaurants waar gezond en kwalitatief voedsel wordt gecombineerd met een snelle service.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste fast casual restaurants het verhaal achter het product een reden vinden om direct van voedselproducenten af te nemen. Echter werken ze het liefst met één leverancier. Het rapport geeft dan ook als aanbeveling om één schakel tussen voedselproducent en restaurant te plaatsen.

Stad-Platteland

Een succesvolle week

In de pop-up store GersVers grepen vijf deelnemers van de masterclass de kans om een week lang hun producten te testen en verkopen in de Rotterdamse Markthal. Bezoekers proefden en kochten er peren, quinoa, sla, zuivel en biologische groenten uit de regio. De ondernemers spraken van een succesvolle week waarin ze veel informatie en nieuwe kennis hebben opgedaan die ze gebruiken in de ontwikkeling van hun nieuwe product. Volgens Lena Zevenbergen van Toppear was het een unieke kans om haar sappige peren als snack voor onderweg te promoten.

Stad-Platteland

Panel pitch

Uit alle deelnemers van de masterclass zijn er vijf geselecteerd om hun idee te pitchen. Dit deden zij voor een panel van wethouders, versspecialist Jan van Goor en Patrick Driessen, managing partner van investeringsfonds Pulsar Network Capital. De panelleden gaven feedback, tips en tricks waarmee de boeren en tuinders hun ideeën kunnen aanscherpen.

Gert van Herk – Vollegrondsgroenteteler in Rhoon

Het spits werd afgebeten door Gert van Herk, een vollegrondsgroenteteler uit Rhoon. Gert gaf aan dat hij in de masterclass leerde dat hij zijn bedrijf ook een bezoekersbestemming kan geven. Door educatieve en toeristische elementen kan hij zijn bedrijf koppelen aan nieuwe gebiedsontwikkelingen.

Anneke Lugtenburg en Leen van Marion – Proefschuur in Voorne-Putten

Vervolgens presenteerden Anneke Lugtenburg en Leen van Marion hun plannen namens De Proefschuur. Samen met 51 boeren van Voorne-Putten hopen zij supermarkten en horeca in de regio te voorzien van vers voedsel. De masterclass hielp hen om het idee aan te scherpen en tot uitvoering te komen.

Abderrahim Bouna – Ons Vlees in Rotterdam

Abderrahim Bouna van Ons Vlees gaf aan dat de masterclass hem interessante nieuwe verbindingen heeft opgeleverd. Zo slachtte hij tijdens de masterclass al een afgemeste melkkoe van een andere deelnemer voor zijn klanten in Rotterdam.

Lena Zevenbergen – Toppear in Hoeksche Waard

Lena Zevenbergen benadrukte in haar pitch dat de masterclass haar heeft gestimuleerd om kritisch na te denken over haar nieuwe product. Samen met haar collega-buurvrouw heeft ze een concept uitgedacht om peren per stuk te verkopen.

Matthijs Baan – Elke Melk in Molenaarsgraaf

Matthijs Baan deelde hoe melk kan verschillen per koe. “De ene koe maakt romige melk; de andere frisse; de derde zoete. De melksmaak verandert en is afhankelijk van het moment van kalven.” Met het merk Elke Melk geeft Matthijs deze variatie terug aan de klant.

De bijeenkomst werd afgesloten met het uitreiken van een certificaat aan alle 21 deelnemers door de aanwezige wethouders uit hun respectievelijke gemeente van afkomst.

Stad-Platteland

Bekijk hier de video van de laatste bijeenkomst.