Door: Eline van den Hout 15 jul, 2020

Ondanks de coronabeperkingen konden de meeste laatstejaars van Lentiz|LIFE College op 15 juli hun mbo-diploma in ontvangst nemen. Ook Roel van Sintmaartensdijk, student Voeding & Technologie, die zijn afstudeerstage volgde bij Tuinderij Vers in Brielle. Het is een van de ondernemingen die deelneemt in de Food Innovation Academy in Vlaardingen, waar veel praktijklessen van Lentiz worden gegeven.

Stage lopen en afstuderen in coronatijd. Het viel voor sommige studenten van de mbo-opleiding Voeding & Technologie van Lentiz niet mee. Een aantal bedrijven, gerelateerd aan horeca en catering, stopte tijdelijk hun werkzaamheden. Sommige studenten konden daardoor hun stage niet afronden zoals gepland. Ook moeten enkelen nog examens na de zomer maken.

Roel van Sintmaartensdijk had geluk. “Ik had mijn schoolexamens al gedaan voor corona uitbrak. Tuinderij Vers zit in een ‘vitale sector’, het is een groenteverwerkingsbedrijf. Daardoor mocht het werk doorgaan en kon ik mijn stage ook gewoon voortzetten. Er waren wel wat aanpassingen. We gingen bijvoorbeeld van twee naar drie ploegen en de pauzetijden waren meer gespreid. Ook werkten de mensen aan de productielijnen minder dicht bij elkaar.”

Roel liep van november 2019 tot eind juni drie dagen in de week stage op de afdeling Quality Control. Hij leerde alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren, zoals metaaldetectiecontrole, gewichtscheck, temperatuurcontroles en hygiëne-inspectierondes. Zijn eindexamenopdracht was een voorstel om het dervingspercentage van tonijn in salades omlaag te brengen.

Arnoud Verhey Fotografie

Dubbele winst

Tuinderij Vers is gespecialiseerd in het snijden, mengen en verpakken van groenten en fruit tot dagverse rauwkost en salades. Het bedrijf biedt elk jaar stages aan zo’n vijf leerlingen van Lentiz|LIFE College. Er is een vaste medewerker die de stagiairs begeleidt. Zij volgde bij Lentiz een workshop hiervoor.

Directeur van Tuinderij Vers, Simone Varekamp: “Wij zien stagiairs in ons bedrijf als dubbele winst. Jonge mensen maken in de praktijk kennis met de foodsector en er komen goed opgeleide mensen beschikbaar op de arbeidsmarkt. Deze willen we als Tuinderij Vers graag bij ons proces betrekken en behouden.” Roel van Sintmaartensdijk blijft ook na zijn afstuderen werken bij Tuinderij Vers, aan een project voor het verbeteren van de veiligheidsinstructies bij de machines. Roel: “Ik kan dat werk flexibel invullen, zodat ik het kan combineren met mijn ambities om profwielrenner te worden.”

Arnoud Verhey Fotografie

Bedrijfsleven betrokken bij opleiding

Lentiz|LIFE College geeft het praktijkonderwijs op de Food Innovation Academy (FIA). Dit is een campus waar mbo- en hbo-studenten onderzoek doen voor foodbedrijven uit de regio en waar ze de geleerde theorie in praktijk kunnen brengen. De campus is ingericht met technologie waar ze later in het bedrijfsleven ook mee zullen werken. Doel is dat studenten na hun opleiding kiezen voor een loopbaan in de voedingsmiddelenbranche.

Veel bedrijven in de regio zijn nauw betrokken bij Lentiz en de FIA. Ook Tuinderij Vers. Simone Varekamp: “We ontvangen studenten bij bedrijfsbezoeken, geven gastlessen en delen kennis met de opleiding. Ook denken we mee over de invulling van de FIA.”

Roel van Sintmaartensdijk: “Ik heb veel praktijklessen op de FIA gehad, bijvoorbeeld productontwikkeling en voedselveiligheid. Daar heb ik veel profijt van gehad bij Tuinderij Vers. Ik vind het slim om het bedrijfsleven te betrekken bij de opleiding. Bedrijven weten precies wat je moet leren en weten om in de praktijk aan de slag te kunnen. In de voedingsmiddelensector vind je daardoor na je opleiding makkelijk werk.”