Startups en Grownups samen nog succesvoller!

Event ‘Rotterdam zoekt food startups’ goed bezocht

Door: Amelia Oei 16 nov, 2017

Op 8 november waren ruim 140 bezoekers uit de foodsector en aanverwante sectoren aanwezig op het event ‘Rotterdam zoekt food startups’ in de Rotterdam Science Tower. Rotterdam Food Cluster streeft door het verbinden van deze uiteenlopende groep, bestaande uit studenten, starters, groeiers en gevestigde ondernemers, ernaar de innovatie binnen de foodsector te bevorderen. Volksfilosoof Bas Haring deelt zijn visie op voedsel in de toekomst. Moeten we grootschalig of kleinschalig produceren? Peter Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten laat zien hoe zij innoveren en nieuwe markten betreden door het opzetten van startups in samenwerking met andere ondernemers. Tijdens de floor dates maken we kennis met Spireaux, Omnigen en Blocklab en vertelt Rotterdam Food Cluster wat zij voor startups en grownups kan betekenen. Overall conclusie van de dag: het is van groot belang om samenwerking tussen grownups en startups te stimuleren als we willen blijven innoveren.

Agri & food belangrijk voor regionale economie

In 2016 was de export van agri & food in Nederland bijna 94 miljard euro. Daarmee is de agri & food sector goed voor 22 procent van de totale export en staan we wereldwijd op nummer twee. Rotterdam is een belangrijke doorvoerhaven van agri & food producten. Behalve hoogwaardige agrarische producten exporteert Nederland materialen, kennis en technologie. Rotterdam Food Cluster wil het kennisniveau op peil houden en zelfs naar een hoger plan tillen. Een stimulerend innovatieklimaat is een voorwaarde hiervoor.

Bekijk hier een sfeerimpressie van het event:

Grootschalig of kleinschalig voedsel produceren?

Volksfilosoof Bas Haring vraagt zich af hoe we als klein landje zoveel voedsel kunnen produceren. ‘We produceren steeds efficiënter voedsel met behulp van nieuwe technieken. Moeten we deze koers doorzetten of zijn er andere manieren waarop we ons voedsel kunnen produceren? Aan de ene kant kunnen we grootschalig ‘onnatuurlijk’ produceren. Aan de andere kant kunnen we kleinschalig ‘natuurlijk’ produceren. De voedselindustrie bestaat nu voornamelijk uit bulk. Ik pleit voor een combinatie van grootschalige en kleinschalige voedselproductie. Kleine bedrijven kunnen grote bedrijven voorzien in dynamisch voedsel.’
Rotterdam zoekt startups - Bas Haring

Duijvestijn Tomaten betreedt nieuwe markten met startups

De belangrijkste tip die Peter Duijvestijn, CEO Duijvestijn Tomaten, meegeeft: ‘Doe het niet alleen, maar werk samen.’ Op een aantal gebieden zet Duijvestijn in op duurzaamheid en innovatie. Zo verbruikt Duijvestijn meer CO2 dan ze uitstoot en gebruikt ze aardwarmte in plaats van gas om de kas mee te verwarmen. Het zelfbedachte concept – ID kas, een kas met dubbel glas – bespaart 20% water en 50% energie. Reststromen opwaarderen doet Duijvestijn door van tomatenstengels bioplastic en karton te maken. ‘Over 10 jaar produceren we geen tomaten meer!’, stelt Peter Duijvestijn. Dit toont aan hoeveel Duijvestijn met innovatie bezig is. ‘Zo hebben we nieuwe producten ontwikkeld: ovengedroogde tomaten en een groentespread. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om vanille te telen in Nederland en/of we een traditioneel Chinees medicijn tegen diabetes, bittergourd, kunnen produceren. Dit zijn een aantal startups waarmee we nieuwe markten betreden,’ aldus Duijvestijn.
Duijvestijn startups

Dates met Spireaux, Omnigen, Blocklab en Rotterdam Food Cluster

Tijdens de floor dates wordt een cross over gemaakt met de andere clusters cleantech, port en health & life sciences.

Voedselproductie in hartje Rotterdam
Spireaux kweekt spirulina met beperkte hoeveelheid water, CO2 uitstoot en grondoppervlakte, waardoor het mogelijk is om in hartje Rotterdam (BlueCity; oud zwembad Tropicana) voedsel te produceren. Door het hoge gehalte eiwitten is het een gezond en duurzaam ingrediënt voor voedingsmiddelen. ‘Onze ambitie is om Spirulina op grote schaal te produceren en zelf eindproducten te maken. Hierbij kunnen we hulp van grownups in de vorm van schaalvergroting en financiering goed gebruiken,’ benadrukt Tim van Koolwijk, oprichter van Spireaux. Wilt u meer informatie en/of kunt u iets betekenen voor Spireaux? Ga naar spireaux.com.

Voedingsadvies op basis van DNA
Berry Kriesels, CEO bij Omnigen, legt uit hoe zij op basis van DNA voedingsadvies op maat geven aan topsporters en consumenten. ‘Op basis van DNA, metabolisme (stofwisseling), omgevingsfactoren en persoonlijke voorkeuren stellen we een persoonlijk voedingsadvies samen. We denken ook na over verdienmodellen voor partners in de voedselketen, zoals: een wekelijkse foodbox (gepersonaliseerde variant op bestaande maaltijdboxen), een coach app, persoonlijke data koppelen aan de dichtstbijzijnde supermarkt, de Smart Kitchen die aangeeft wanneer jouw voorraad op is. Alle mogelijkheden en kennis om gepersonaliseerd voedsel op de markt te brengen zijn beschikbaar. Nu is alleen nog de verschuiving nodig naar een gezonde maatschappij.’ Wilt u samenwerken met Omnigen aan dit initiatief? Ga naar omnigen.nl.
Rotterdam zoekt food startups Omnigen

Blocklab zoekt ketenpartners in food
Blocklab test en ontwikkelt ideeën rondom Blockchain samen met partners. De basis van Blockchain is dat gebruikers onderling transacties kunnen doen, zonder afhankelijkheid van een dominante, regulerende partij zoals een bank. De controles doet de keten zelf. De uitdaging voor de foodsector is de logistieke keten efficiënter inrichten. ‘Nu rijdt ongeveer vijftig procent van de vrachtwagens (gedeeltelijk) leeg rond. Voedsel is het meest vervoerde product in de EU. Dit is voor ons dus een interessante markt om mee te beginnen,’ vertelt Aljosja Beije van Blocklab. Het publiek is enthousiast, maar heeft ook veel vragen. Hoe weet je dat iedereen eerlijk handelt? Hoe borg je de kwaliteit? Is het systeem veilig? Hoe zorg je dat de hele keten meedoet? Aan Blocklab de uitdaging om met geïnteresseerde partijen deze vraagstukken te tackelen. Meer info en meedoen? Ga naar blocklab.nl.

Wat doet het Rotterdam Food Cluster?
Sharon Janmaat en Adriaan van der Giessen, projectmanagers bij het Rotterdam Food Cluster gaven het publiek in vogelvlucht een beeld van de foodprojecten in de regio Rotterdam. Het Rotterdam Food Cluster richt zich op drie hoofdthema’s: 1. World Food Park; de transitie naar innovatieve productievormen, 2. Feeding the City; het voeden van steden, nu en in de toekomst, 3. Food for the Future; de nieuwe generatie voorbereiden op de toekomst.
‘Enkele concrete projecten waar we samen met bedrijven aan werken zijn Vertical Farming, het verwaarden van voedselreststromen, het opzetten van een Human Capital Pool en Smart Logistics,’ aldus Adriaan van der Giessen.
Rotterdam zoekt food startups Rotterdam Food Cluster

Belang samenwerking grownups en startups

Volgens Jan den Heijer, Business Unit Directeur Food Industrie bij Verstegen Spices & Sauces, is dit event een goed initiatief: ‘Studenten of jonge ondernemers komen vaak met nieuwe concepten en andere denkwijzen. Dit kunnen wij integreren in onze huidige processen, zodat we klaar zijn voor de toekomst.’

Esmee de Jager, Corporate Communication bij The Greenery, doet veel kennis en inspiratie op tijdens het event. ‘Startups kunnen ons helpen bij innovatie door onze gestroomlijnde kaders te doorbreken en nieuwe ideeën aan te leveren. Wij kunnen startups weer helpen bij schaalvergroting.’

Sander Peltenburg & George Brandenburg, oprichters van Burgs Foods, hebben de Krekelburger bedacht, die ook rond gaat tijdens de borrel. ‘We volgen het Get Started programma van ECE en Rotterdam Food Cluster, dat ons helpt een businessmodel te ontwikkelen. We zijn op zoek naar kennis en partijen die ons kunnen helpen om grootschalig te produceren.’

Wat kunnen we voor u betekenen?

ECE voor starters, groeiers en gevestigde ondernemers
Voor startende ondernemers biedt het ECE het Get Started programma aan. In dit 12 weken durende programma gaan 30 beginnende ondernemers aan de slag om hun business idee uit te werken en te valideren. Het Get Started programma wordt deels in samenwerking gedaan met YES!Delft. Naast het Get Started Programme biedt het ECE meer faciliteiten voor starters, groeiers en gevestigde ondernemers om innovatie en ondernemerschap te bevorderen. Zo is er het ECE-campus, 7 verdiepingen aan kantoorruimte voor ondernemers van elk formaat waar momenteel al meer dan 70 ondernemingen zich hebben gehuisvest. Meer informatie hierover kunt u vinden op ece.nl. Ook vinden er verschillende corporate innovation courses plaats.
Het volgende Get Started programme met daarin de foodtrack begint in februari 2018.

Food inspiratiesessies in de Rotterdam Science Tower
Rotterdam Food Cluster zal in 2018 inspiratiesessies organiseren rondom de laatste ontwikkelingen en trends op foodgebied. Houd onze nieuwsbrief en Facebook in de gaten!

Staat u open voor samenwerking?
Staat u open voor een samenwerking met startups? Heeft u een innovatievraagstuk dat u aan startups wilt voorleggen? Of bent u op zoek naar een partij met specifieke kennis en een frisse blik op vernieuwing? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met u mee en verbinden u aan de juiste partij!