Door: Eline van den Hout 14 okt, 2020

Door de coronamaatregelen raken mensen in uiteenlopende branches hun baan kwijt. Maar er zijn bedrijfstakken waar nog wel of juist meer behoefte is aan nieuw personeel. Een voorbeeld daarvan is de foodsector. Bij een overstap naar deze sector kan om- of bijscholing noodzakelijk zijn. SVO Vakopleiding Food begeleidt werkzoekenden tijdens dit traject en biedt honderden betaalde leerwerkplekken aan met baangarantie.

Een weerbare sector

“Food is een vitale sector en weerbaar in tijden van crisis. Iedereen blijft eten”, aldus Hans de Mooij van SVO Vakopleiding Food, de landelijke onderwijsinstelling voor de voedingsindustrie, de supermarkt, de out of home/foodservice en de versspeciaalzaak. Zelf is hij werkzaam als accountmanager voor deze Rotterdamse mbo-opleider, die sinds februari 2020 is gevestigd in de Markthal. “Een walhalla op gebied van food”, noemt hij het. Samen met een aantal adviseurs houdt hij zich onder andere bezig met loopbaanbegeleiding.

“De vraag naar arbeidskrachten was altijd al groot binnen de foodsector. En nu heeft COVID-19 er zelfs voor gezorgd dat bij sommige bedrijven de vraag naar personeel nog meer is gegroeid. Onder andere bij de supermarkten, bedrijven die maaltijden thuis bezorgen en versspeciaalzaken. Voor werkzoekenden zijn er dus genoeg mogelijkheden”, zegt hij.

Arnoud Verhey Fotografie

Beroepsbegeleidende leerweg of een training

SVO Vakopleiding Food biedt mbo-opleidingen en trainingen aan binnen alle schakels van de voedingsketen: van grond tot mond. Binnen deze keten heeft de opleiding een groot netwerk van bedrijven die medewerkers zoeken en leerwerkplekken beschikbaar stellen met baangarantie. Niet alleen voor jonge studenten, maar ook voor mensen die zich willen omscholen.

“Deze mensen kunnen bijvoorbeeld de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen. Ze werken dan vier dagen bij een leerwerkbedrijf en gaan één dag bij ons naar school. En als blijkt dat ze zoveel kennis en ervaring hebben dat een hele mbo-opleiding niet nodig is, bieden we ze een passende training aan. In dat geval kunnen ze sneller zelfstandig aan de slag”, zegt hij.

Als een werkzoekende zich aanmeldt bij SVO Vakopleiding Food zal de loopbaanadviseur eerst een oriëntatiegesprek inplannen. Tijdens dit gesprek komen onder andere zijn/haar kwaliteiten, werkervaring en competenties aan bod. Onder competenties vallen vaardigheden, attitude (werkhouding), kennis en inzicht.

Hans: “Stel je hebt als verkoopmedewerker gewerkt, dan heb je een klantgerichte werkhouding. In dat geval ben je goed inzetbaar in een groothandel zoals de Sligro of een versspeciaalzaak. Ook voor medewerkers in de horeca zijn er veel mogelijkheden. Zij hebben vaak veel productkennis en kunnen bijvoorbeeld de overstap maken naar een supermarktorganisatie. We zoeken altijd naar mogelijkheden om werkervaring en competenties te transfereren naar werk binnen de sector waar veel vraag naar is.”

"Laat je vooral verrassen door interessante functies waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord, maar waarin je je wel volop kunt ontwikkelen."

Een ontdekkingsreis

De loopbaanadviseur heeft niet alleen oog voor werkervaring en competenties, ook iemands wensen wat betreft reistijd, salaris en carrièreontwikkeling spelen een rol. “Omscholing zal moeilijk zijn voor veel mensen. Zeker als ze jarenlang hetzelfde werk binnen dezelfde sector hebben gedaan. Maar je kunt je carrière ook zien als een ontdekkingsreis; een leven lang leren. Het is een kwestie van jezelf resetten en weer mogelijkheden zien. De foodsector is een dankbare sector om voor te werken. Laat je vooral verrassen door interessante functies waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord, maar waarin je je wel volop kunt ontwikkelen”, zegt hij.

Denk jij op dit moment aan omscholing? Tijdens een leerwerktraject bij SVO Vakopleiding Food krijg je direct salaris. Onder iedere leerwerkovereenkomst hangt een cao. Kijk op stagemarkt.nl welke leerwerkplekken momenteel beschikbaar zijn bij SVO Vakopleiding Food.

Ook de gemeente Rotterdam ondersteunt werkzoekenden die zich willen omscholen. Onder andere met behulp van scholingsvouchers. Hier vind je meer informatie.