Onderzoek: Hoe vergroten we traceerbaarheid binnen de voedselketen?

Door: Adriaan van der Giessen 25 sep, 2018

Schandalen over voedselkwaliteit, milieu-impact en arbeidsomstandigheden leiden tot minder consumentenvertrouwen en verandering in consumentengedrag. Naast prijs, smaak en gemak wegen factoren als veiligheid, sociale impact en gezondheid steeds meer mee in de aankoopbeslissing van consumenten. Consumenten vragen steeds meer informatie over de groente en fruit die zij in de schappen in de supermarkt vinden. Om aan deze veranderende klantbehoefte te voldoen, moeten bedrijven in de voedselketen zich proactief opstellen om processen transparanter te maken voor de consument. De sleutel tot het realiseren van deze transparantie is de implementatie van traceability-systemen, bijvoorbeeld een branche specifiek, blockchain-gebaseerd platform.

In opdracht van Rotterdam Food Cluster deed Lisa Lütticke, Masterstudent Supply Chain Management aan de Erasmus Universiteit, onderzoek naar traceerbaarheid binnen de voedselketen.

Een aantal barrières maakt transparantie in de keten lastig, waaronder:

  • Meerdere relaties tussen retailers en telers. Retailers nemen groente- en fruit vaak af van meerdere telers, waardoor de afkomst niet eenvoudig te herleiden is.
  • Het ontbreken van een standaard format om informatie op te slaan en te delen.
  • Beïnvloeding van consumenten door eenzijdige berichtgeving in media.
  • Te weinig tijd en budget voor een aparte afdeling die zich bezighoudt met traceerbaarheid. De verantwoordelijkheid wordt nu vaak gedragen door verschillende mensen

Mogelijke oplossingen, die transparantie in de keten bevorderen, zijn:

  • Een digitaal platform waar alle betrokken partijen in de keten informatie met elkaar kunnen delen.
  • Meer standaardisatie van identificatie. Veel bedrijven werken al met identificatie van GS1.

Download hier de uitgebreide samenvatting van het onderzoek.

Rotterdam Food Cluster stimuleert groente- en fruitbedrijven, met name in de regio Rotterdam, om de sector transparanter te maken en hierbij samen te werken. Wilt u de traceerbaarheid in uw supply chain verbeteren? Neem contact op met Adriaan van der Giessen.