Door: Adriaan van der Giessen 12 mei, 2019

Groenvoorziening speelt een belangrijke rol in steden. Door de groei van steden, verhoogt de CO2 uitstoot en fijnstof. Op scholen in regio Rotterdam is daardoor steeds meer aandacht voor vergroening. Planten zuiveren niet alleen de lucht, maar verminderen ook stress en verhogen het concentratievermogen van studenten. Daarnaast zijn sommige planten een goede voedselbron. Rotterdam Food Cluster initieerde het project ‘Greening the Schools’. Zeven scholen in de regio Rotterdam ontvingen een voucher van €5.000 om hun school te vergroenen.

De resultaten zijn inmiddels zichtbaar. Zo doen studenten op Hogeschool Inholland Delft voortaan onderzoek in een groene innovatieruimte, verzorgt Hogeschool Rotterdam masterclasses in een ruimte met plantenwand en kweekt Erasmus Food Lab plantaardige producten in een kweekkas.

Groene innovatieruimte Inholland Delft

‘We zijn een groene school, maar dat zag je nog te weinig terug. In de nieuwe groene innovatieruimte kunnen studenten praktijkgerichte onderzoeken uitvoeren voor de foodsector’, vertelt Robin Snoek, docent Inholland Delft. Studente Irania Wefer onderzoekt samen met haar medestudenten de positieve effecten van vergaderen in een groene ruimte.

Vergroening scholen groene innovatieruimte hogeschool inholland delft

Ondernemerstuin Hogeschool Rotterdam

Op de Hogeschool Rotterdam vindt op iedere donderdagmiddag een masterclass voor Associate Degree Ondernemers plaats in de ondernemerstuin. Erica Veen, Opleidingscoördinator Hogeschool Rotterdam, leek het een passend idee om deze ondernemerstuin letterlijk om te toveren tot een ‘tuin’ met een weelderige plantenwand.

Vergroening scholen ondernemerstuin Hogeschool Rotterdam

Kweekkas Erasmus Food Lab

In het Erasmus Food Lab van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontstaan ideeën voor een duurzame voedselcultuur. Met behulp van de nieuwe kweekkas kunnen onderzoekers en foodprofessionals plantaardige producten ontwikkelen en testen. ‘De kweekkas is het begin van vergroening op de gehele campus’, volgens Pinar Coskun, Projectmanager Erasmus Food Lab.

Vergroening scholen kweekkas Erasmus Food lab

Deelnemende onderwijsinstellingen

Naast de voorgenoemde onderwijsinstellingen hebben Lentiz Life College en Albeda College een groene wand gerealiseerd. Beide scholen kweken hierin ook kruiden die studenten van horecaopleidingen gebruiken bij voedselbereiding.