Door: Roza 13 aug, 2020

Naast Fairtrade bestaan er andere hoge internationale standaarden die bijdragen  aan verbeterde arbeidsomstandigheden in de teelt en handel van levensmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn SMETA, SIZA en BSCI. “Fairtrade staat bekend als keurmerk voor eerlijke, transparante en verantwoorde handelspraktijken en is wereldwijd bekend dankzij het herkenbare logo. Maar er zijn ook gecertificeerde producten zonder logo waarvan de teelt en andere werkzaamheden binnen de handelsketen aan vergelijkbare eisen voldoen”, aldus Pascalle van Bergenhenegouwen van Jaguar the fresh company in Barendrecht.

Groente- en fruithandelaar Jaguar the fresh company verkoopt producten met en zonder fairtradelabel. Van Bergenhenegouwen is verantwoordelijk voor kwaliteitsborging, kwaliteitsbewaking en duurzaamheid. In haar functie is onder andere de controle op certificeringen van leveranciers een belangrijk onderdeel.

Andere vergelijkbare keurmerken

Jaguar importeert groente en fruit uit verschillende delen van de wereld en heeft behalve in Barendrecht kantoren in China en Zuid-Afrika. Het klantenbestand van de locatie in Barendrecht bestaat uit Europese retailers, foodservicebedrijven en groothandelsmarkten, waaronder de Groothandelsmarkt in de Spaanse Polder. Veel producten van Jaguar komen zodoende terecht bij Rotterdamse ondernemers.

Van Bergenhenegouwen: “Wij leveren onder andere producten met de keurmerken SMETA, SIZA en Rainforest Alliance. Deze keurmerken hanteren standaarden voor arbeidsomstandigheden en omgang met het milieu die vergelijkbaar zijn met Fairtrade. Het verschilt vaak per land van herkomst welk certificaat onze producten krijgen. Zo is SIZA een Zuid-Afrikaans certificaat en krijgen Zuid-Amerikaanse producten voornamelijk het Rainforest Alliance-keurmerk. Onafhankelijke instanties verrichten audits om te controleren of de telers en andere bedrijven uit de handelsketen zich houden aan de regels.”

Pascalle van Bergenhenegouwen van Jaguar the fresh company - fotografie Jan de Groen

SIFAV

Veel keurmerken komen samen binnen de werkgroep The Sustainability Initiative Fruit and Vegetables (SIFAV). Van deze organisatie zijn zo’n vijftig Nederlandse groente- en fruitbedrijven en retailers lid, waaronder Jaguar. De ambitie van SIFAV is eind 2020 honderd procent duurzaam in te kopen vanuit risicolanden. Dit zijn bijvoorbeeld landen met een instabiele politieke situatie.

Alle producten die afkomstig zijn van een risicoland moeten voldoen aan een ethische certificeringsnorm. Of dat Fairtrade, BSCI of SMETA is, hangt af van diverse factoren die bepalen welke norm het beste past bij het specifieke land, het bedrijf en de teelt. SIFAV beoordeelt een product als duurzaam wanneer de teler zowel een milieugerelateerd certificaat als een sociaal certificaat heeft behaald. De werkgroep heeft een lijst van certificaten opgesteld die voldoen aan vooraf gestelde criteria.

'Van Oers United heeft duurzame projecten opgezet voor afvalmanagement, drinkwatervoorzieningen, infrastructuur, medische zorg en scholing'

Maria Oliveira

Controles op arbeidsomstandigheden en milieu

Van Oers United B.V. uit Ridderkerk is eveneens lid van SIFAV. Duurzaamheidsmanager Maria Oliveira zit in de stuurgroep en stelt samen met de andere stuurgroepleden het beleid en de richtlijnen voor met betrekking tot de doelstellingen en werkwijzen van SIFAV. Van Oers United is zowel leverancier als producent van jaarrond verse groente. De teeltlocaties van het bedrijf bevinden zich onder andere in Nederland, Marokko en Senegal.

Naast de eigen teelt werkt Van Oers United nauw samen met wereldwijde teeltpartners, zodat het bedrijf jaarrond verse groente kan aanvoeren. De klantenkring bevindt zich voornamelijk in Europa en de producten die het bedrijf levert in Nederland komen grotendeels in supermarkten terecht. Ook in Rotterdam. De kans is groot dat je als consument sperziebonen of spruiten van Van Oers United in handen hebt.

Oliveira: “Wij voeren regelmatig controles uit op de arbeidsomstandigheden en omgang met het milieu op onze teeltlocaties. Verder voldoet de wijze waarop wij onze producten verbouwen en verhandelen aan de voorschriften van SMETA en BSCI. Deze internationale standaarden bewaken de richtlijnen van de International Labour Organisation; de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met arbeidsvraagstukken. Jaarlijks voeren onafhankelijke instanties audits uit op de teeltlocaties volgens deze standaarden. Zo waarborgen we dat de arbeidsomstandigheden strikt voldoen aan alle nationale en internationale richtlijnen en creëren we een werkomgeving waarin onze werknemers zich prettig, gerespecteerd en gewaardeerd voelen.”

Een stap verder

Maar Van Oers United gaat nog een stap verder. Als verantwoord ondernemer draagt het bedrijf ook zorg voor de leefomgeving en het welzijn van de medewerkers, hun gezinnen en de dorpen in de buurt van de teeltlocaties. Er zijn duurzame projecten opgezet voor afvalmanagement, drinkwatervoorzieningen, infrastructuur, medische zorg en scholing. “Als we een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving van onze medewerkers en hun gezinnen, komt dat ook ten goede aan de gezondheid en duurzaamheid van ons bedrijf. Op deze manier kunnen we in elkaars behoeften voorzien en creëren we een win-winsituatie.”

Wat betreft de omgang met het milieu innoveert Van Oers United op gebied van werken met natuurlijke hulpbronnen zoals water en de bodemgezondheid. Oliveira: “Wij zijn bijvoorbeeld trots op ons druppelirrigatiesysteem. Hiermee geven we op zeer efficiënte wijze water aan elke plant. Dit levert een waterbesparing op van 30 tot 35 procent ten opzichte van andere irrigatiesystemen.”