Door: Amelia Oei 25 okt, 2017

Rotterdam Food Cluster organiseert op 8 november het event ‘Rotterdam zoekt Food Startups’ in de Rotterdam Science Tower. Tijdens dit event ontmoeten food startups en grownups elkaar om zo innovatie en ondernemerschap in de foodsector te stimuleren.
Samenwerking met startups uit de eigen sector of een andere sector biedt bedrijven verschillende mogelijkheden. Voordelen van samenwerking met startups zijn: versnellen van de innovatie binnen het bedrijf, kennis opdoen binnen de eigen markt en andere markten, snel een nieuw product op de markt brengen en talent aantrekken en behouden. We spreken hierover met Martin Luxemburg, directeur van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE).

Food innovatie in Rotterdam
Rotterdam innoveert. De stad en omstreken zet in op een ‘smart digital en energy delta’, waarbij onder andere big data, robotica en schone energiebronnen centraal staan. Rotterdam werkt toe naar een inclusieve samenleving en maakt de weg vrij voor entrepeneurs door een vooruitstrevend ondernemersklimaat te creëren.
Voedsel is één van de economische speerpunten voor de stad en haar omliggende gebieden. Dit biedt kansen voor de stad Rotterdam, maar zeker ook voor betrokken ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn Aquaponics; een circulair systeem waar aquacultuur (viskweek) en hydroponics (plantenteelt op water) samenkomen en Vertical Farming; meerlaags telen onder ledverlichting met klimaatcontrole.

vertical farming plantjes

Food startup-ecosysteem
Naast de clusters cleantech, port en health & life sciences wordt nu ook een startup-ecosysteem voor food ontwikkeld. Food heeft een enorme impact op onze maatschappij. Mensen zijn steeds meer bezig met gezonde voeding. De oplossingen voor vernieuwing liggen voornamelijk in de logistiek en technologie. Als de bedrijven in de foodsector samenwerken, kunnen ze samen stappen vooruit maken. Enerzijds kunnen bedrijven hele specifieke uitdagingen neerleggen bij startups, anderzijds kan het een open innovatiesysteem zijn waarbij bedrijven verrast kunnen worden door ideeën van startups uit andere sectoren.

Crossover effect
Martin Luxemburg geeft een voorbeeld van een gevestigd bedrijf dat samenwerkt met een startup en hierdoor nieuwe technieken toepast. ‘APM Terminals heeft de meest geautomatiseerde terminals ter wereld op Maasvlakte 2 en wil hierin voorop blijven lopen. Het is daarom essentieel voor APM Terminals om continu op de hoogte te zijn van de nieuwste technieken en innovaties. Via Get in the Ring is APM Terminals gekoppeld aan een startup in Turkije die een techniek heeft op blackboxes in auto’s. Die technologie heeft APM Terminals ingezet voor container tracking. Dit geeft het crossover effect goed weer van een startup en gevestigd bedrijf uit verschillende sectoren.’

Drie redenen om met startups samen te werken
Martin Luxemburg benoemt een aantal voordelen voor bedrijven om met een startup samen te werken. ‘Een startup kan een bedrijf op de hoogte brengen van wat er speelt in andere markten die invloed hebben op de eigen markt. Doordat startups in de zoekfase zitten, komen zij met ideeën waar je als bedrijf wellicht niet aan hebt gedacht.
Daarnaast hebben grote bedrijven vaak te maken met ingewikkelde regelgeving en dat maakt het lastiger om een nieuw idee of product snel op de markt te brengen. Hiervoor kan een startup ingezet worden. Bovendien kan een bedrijf talent aantrekken en behouden door ondernemende werknemers (tijdelijk) in een startup te laten werken.’

Ondernemen kun je leren
ECE is het expertisecentrum op het gebied van ondernemerschap vanuit de Erasmus Universiteit. ‘Ons doel is het stimuleren en ondersteunen van ambitieus en innovatief ondernemerschap door het aanbieden van programma’s, trainingen en contractonderzoek,’ vertelt Martin Luxemburg, Directeur van ECE. ‘We laten zien welke stappen nodig zijn en welke tools je kunt gebruiken bij het ondernemen. Rondom dit proces hebben we op basis van wetenschappelijke inzichten en jarenlange ervaring eigen methodes ontwikkeld. We bieden trainingen en programma’s aan bachelor studenten, maar ook aan business development teams van grote organisaties die op zoek zijn naar nieuwe business modellen.’

Programma 8 november

Tijd    Programmaonderdeel
13:00 Ontvangst met koffie & thee en Maasstroompje
13:30 Opening Food Event ‘Rotterdam zoekt Food Startups’
13:45 Keynote I: Bas Haring, volksfilosoof en hoogleraar
14:15 Keynote II: Peter Duijvestijn, eigenaar Duijvestijn Tomaten
14:45 Floor Dates
15:15 Pauze
15:45 Floor Dates
16:15 Netwerkmoment en borrel

Twee inspirerende keynotes
Bas Haring geeft zijn visie op de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld die van invloed zijn op de foodsector. Peter Duijvestijn (innovatieve producent van duurzame tomatenproducten) trekt de overdenkingen ten aanzien van het voedselsysteem naar de praktijk. Hoe geeft hij hier invulling aan en welke rol ziet hij weggelegd voor food startups?

Floor Dates
Welke onverwachte samenwerkingen zijn er te realiseren? Tijdens de Floor Dates maakt u kennis met pitchende bedrijven uit andere sectoren die de cross-over maken met food. Spireaux verbindt food aan Cleantech. Zij maken spirulina [cyanobacteriën] om voedingsproducten te verrijken en zowel de mens als de planeet gezonder te maken. Omnigen is gehuisvest in de Rotterdam Science Tower en kan aan de hand van DNA veel vertellen over de voeding die je nodig hebt. Blocklab maakt gebruik van blockchaintechnologie om logistiek en transport (van food) efficiënter te laten verlopen. Ook Rotterdam Food Cluster zelf zal tijdens de Dates actief zijn en een informatiesessie verzorgen. Tijdens twee rondes kunt u kiezen welke pitch u bijwoont.

Aanmelden
U kunt zich niet meer aanmelden voor dit event.