Door: Eline van den Hout 28 jul, 2020

Een opleidingsbakkerij waar studenten naadloos kunnen doorstromen naar het echte bedrijfsleven. Dat is de Bakery Innovation Academy. Begin juni geopend door de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten ontwikkelen en produceren samen met bedrijven uit de foodsector nieuwe broodsoorten en andere bakproducten.

“De Bakery Innovation Academy laat studenten kennismaken met de wereld van brood en bakken. En dat is hard nodig. Op dit moment is er een groot tekort aan met name mbo-studenten dat zich hierin specialiseert. Studenten die bij de BIA praktijkervaring opdoen werken samen met bakprofessionals, leren de manier van werken kennen en hebben daardoor 100 procent garantie op een baan”, aldus Hilco Wagenaar. Hij is gastheer van de FIA vanuit Royal Steensma en werkt samen met Cor Bakker die gastheer is vanuit Lentiz Cursus & Consult. Royal Steensma is een van de initiatiefnemers van de FIA en nu dus ook van de Bakery Innovation Academy. Onderwijsinstelling Lentiz heeft zich hier eveneens bijgevoegd.

Jan de Groen Fotografie

Een unieke samenwerking

De FIA is een initiatief van een aantal foodbedrijven uit Rotterdam, de regio en de rest van Nederland. Inmiddels zijn dit er bijna dertig. De bedrijven maakten zich zorgen. Zouden er in de toekomst nog wel voldoende goedgekwalificeerde personeelsleden zijn? Hoe maken we de foodsector aantrekkelijk voor studenten? Met behulp van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en in samenwerking met onderwijsinstanties richtten de bedrijven in 2014 het kennis- en innovatiecentrum FIA op.

Onder andere de onderwijsinstanties Lentiz, InHolland, de Universiteit Leiden, de Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben zich aangesloten bij de FIA. Kortgeleden ondertekende ook Albeda uit Rotterdam een intentieverklaring. Wagenaar: “Lentiz en Albeda zijn eigenlijk concurrenten. Dat maakt deze samenwerking echt uniek. Beide onderwijsinstanties vullen elkaar overigens goed aan. Lentiz is voornamelijk gespecialiseerd in het opleiden van procesoperators en Albeda leidt vooral ambachtelijke bakkers op. Beide expertises kunnen we goed gebruiken in de BIA.”

Bakery Innovation Academy
Bedrijven die bij de BIA zijn aangesloten leverden allerlei bakbenodigdheden – Jan de Groen Fotografie

Hoe meer studenten, hoe meer denkkracht

Inmiddels telt BIA zo’n zestig studenten en met het Albeda erbij rond de tweehonderd. Wagenaar: “We zijn blij dat het aantal studenten toeneemt. Hoe meer studenten, hoe meer denkkracht. En dat is in deze tijd echt nodig. Consumenten zijn kritisch op levensmiddelen. ‘Zit er niet te veel zout, suiker of vet in dit product?’ ‘Hoe zit het met e-nummers?’ ‘Wat is de impact op het milieu?’ Dergelijke vragen horen we steeds vaker.” Royal Steensma zoekt samen met de studenten naar oplossingen en ontwikkelt speciale brood- en banketproducten, zoals desembrood, biologisch (klein)brood, cake met minder suiker en vet, bijzondere spijssoorten zoals hazelnootspijs en koekjesspijsworsten waarmee glutenvrije koekjes kunnen worden gebakken. “De BIA is een ideale proefbakkerij.”

Studenten die koekjes bakken. Foto: BIA

“De studenten ervaren hoe leuk het is om te werken in een bakkerij en gaan een glansrijke carrière tegemoet.”

Naast Royal Steensma investeren andere bedrijven volop in de BIA, waaronder: MIWE/Veenhuizen Groep, Cérélia, Dübör, Bakkerij Kamstra, EverBake Groep en Booij Machinetechniek. Deze bedrijven leverden vele benodigdheden waar ze samen met studenten mee aan de slag gaan. Zo liet MIWE/Veenhuizen Groep onder andere ovens met toebehoren installeren. Samen met de studenten zal het bedrijf allerlei soorten brood en banket bakken.

Gastheren Hilco Wagenaar (Royal Steensma) en Cor Bakker (Lentiz) – Jan de Groen Fotografie

Alle ingrediënten zijn aanwezig

Cérélia en Veenhuizen Groep verrijken de opleidingsbakkerij met een pannenkoekencarrousel. In deze carrousel kunnen studenten 10 pannenkoeken tegelijk bakken. Ze hebben de opdracht gekregen een pannenkoeken- en poffertjesmix te ontwikkelen die perfect past bij de machine. EverBake Groep leverde eveneens vele benodigdheden en machines, zoals een oliebollenlijn. Ook dit bedrijf heeft de studenten een uitdagende opdracht gegeven: hoe zorgen we ervoor dat we de oliebollenlijn buiten de feestdagen kunnen benutten?

“De studenten ervaren hoe leuk het is om te werken in een bakkerij en gaan een glansrijke carrière tegemoet. Bovendien zijn de bedrijven van de FIA straks voorzien van goed opgeleid personeel dat voldoet aan hun wensen”, aldus Hilco. “Het is onze droom om uiteindelijk hét kennis- en opleidingsinstituut voor de agro- en foodsector in Zuid-Holland te zijn. En dat kan. Alle ingrediënten voor de maaltijd liggen er. We hebben de steun van kennisinstituten, bedrijven en de lokale en regionale overheden.”