Over ons

Wij willen de regionale foodsector een boost geven door het stimuleren van innovatie en samenwerking!

Regio Rotterdam loopt voorop in de wereldwijde voedseleconomie. Met meer dan 8.000 foodgerelateerde bedrijven en een gunstige ligging is het Rotterdam Food Cluster uniek in de wereld. Iedere dag werken we hier - van zaadveredeling, productie, verwerking, research & development en onderwijs, tot transport en logistiek - aan oplossingen voor de voedselvraagstukken van vandaag en morgen.

Even voorstellen...

Rotterdam Food Cluster wil de regionale foodsector een boost geven! Hoe we dat doen? Via de Roadmap Next Economy bundelen we krachten en creëren we nieuw werk. Wij stimuleren innovatie, samenwerking, investeringen en zorgen voor goede dienstverlening om ondernemers te laten ondernemen. Rotterdam Food Cluster is een initiatief van de gemeente Rotterdam.

Download hier onze brochure

Regio Rotterdam

Rotterdam Food Cluster bestaat uit (inter)nationale bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, overheden en inwoners in Rotterdam, Westland, Oostland, Midden-Delfland, Barendrecht, Ridderkerk, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Hier wisselen we kennis uit en werken we aan volop carrièremogelijkheden, gezonde inwoners, innovatiekracht en internationale kansen.

Roadmap Next Economy

Het Food Cluster loopt parallel aan de Roadmap Next Economy. Dit is een uitgeschreven blauwdruk voor de ontwikkeling van de regionale economie die op aanvraag van Metropoolregio Rotterdam – Den Haag is opgesteld door econoom Jeremy Rifkin, tevens best selling auteur van The Third Industrial Revolution (2011).

Bekijk het rapport

Maarten Struijvenberg

Wethouder Werkgelegenheid en Economie, Gemeente Rotterdam
"We hebben de ambitie om onze leidende positie te behouden en verbeteren. Op die manier versterken we de foodsector, stimuleren we een gezonde levensstijl en bevorderen we de werkgelegenheid in de regio."

Redenen om in regio Rotterdam te investeren

Geconcentreerd gebied

Het Rotterdam Food Cluster is uniek in de wereld.
Alle bedrijven van onze foodsector bevinden zich in een straal van 30 km rondom het hart van Rotterdam.

8.000 Bedrijven

8.000 bedrijven, waaronder Unilever, Friesland Campina, Rijk Zwaan en DSM, vertegenwoordigen hier de complete voedselketen.

Expertise op hoog niveau

Toegang tot een enorme hoeveelheid kennis en expertise. De regio heeft een zeer hoge concentratie relevante bedrijven, onderzoeksinstituten en opleidingen.

Innovatief karakter

Elke dag worden hier nieuwe oplossingen ontwikkeld voor de wereldwijde voedseluitdagingen van vandaag en morgen.

Baanbrekend

Baanbrekende productontwikkeling en nieuwe businessmodellen in samenwerking met de andere kennisintensieve clusters, zoals Cleantech en Life Sciences & Health.

Strategische ligging

Strategisch gelegen met uitstekende infrastructuur en faciliteiten. Schiphol, Rotterdam - The Hague Airport, sneltrein connecties naar Parijs, Londen en Frankfurt.

Food for the Future

Skills en New Business modellen in foodsector van de toekomst

Bekijk project

 

 

Het Food Cluster Rotterdam wil haar leidende positie in de wereldeconomie behouden en verbeteren, de food sector versterken - met name op het gebied van economische vernieuwing en werkgelegenheid - en een gezonde levensstijl ondersteunen. Daarnaast willen we de foodsector in de regio Rotterdam op de wereldkaart zetten als meest innovatieve en duurzame foodsector ter wereld.

Faciliteren en verbinden

Met het Rotterdam Food Cluster geven we een boost aan de hele foodsector in onze regio.
We faciliteren innovatieve projecten, verbinden bedrijven, kennisinstellingen en overheden en bieden locaties en mogelijkheden aan multinationale, nationale en lokale food business. Ook blijven we moderne infrastructuur aanleggen en stimuleren we de opkomst van korte ketens. Zo realiseren we minder transportbewegingen in een duurzame omgeving.

Over de grens

Verder creëert Gemeente Rotterdam wet- en regelgeving die meewerkt met ondernemers en innovaties. We zetten samenwerkingen op tussen studenten, onderwijsinstellingen en bedrijven, zodat we praktisch en schaalbaar onderzoek in de regio kunnen vertalen naar nieuwe mogelijkheden voor ons allemaal. In de regio, in Nederland en ver daarbuiten.

Clusteraanpak

Cleantech, Medical, Food en Maritime zijn de vier belangrijkste sectoren voor de toekomst van Rotterdam. Voor elk van deze sectoren heeft Gemeente Rotterdam een speciale clusteraanpak ontwikkeld. Hierin zetten we in op een betere verbinding tussen haven en stad, het ombuigen van obstakels naar mogelijkheden - zoals de beschikbaarheid van financiering, toegang tot partners en testlocaties met de benodigde vergunningen - en het stimuleren van ondernemerschap.

Nick van den Berg

Ontwikkelmanager
"Journalisten en redacteuren die meer informatie willen over Rotterdam Food Cluster kunnen bij mij terecht. Neem gerust contact op."
Neem contact op met Nick van den Berg

Wereldvoedselvraagstukken

In 2011 bestond de wereldpopulatie uit 7 miljard mensen. In 2050 zal dit met 28% groeien tot ruim 9 miljard mensen. De meeste mensen zullen in mega cities leven. Om deze 9 miljard mensen te voeden, zijn slimmere voedselsystemen nodig en zal voedselverspilling met 50% moeten afnemen. Dagelijks werken ruim 8.000 bedrijven binnen Rotterdam Food Cluster aan de oplossingen van wereldvoedselvraagstukken.

World Food Park: Human Capital Pool

Pool betrokken en opgeleide flexwerkers in de agrologistiek

Bekijk project

Nick van den Berg

Ontwikkelmanager

“Mijn taak is om nieuwe business en nieuwe banen te stimuleren in de Rotterdam Food Cluster. Ik vind het te gek om te mogen werken voor zo’n inspirerende, internationaal belangrijke innovatieve sector die een sleutelrol speelt in het voeden van miljoenen monden over de hele wereld.”

Vragen? Neem contact op met mij

Adriaan van der Giessen

Projectmanager

“Onbekend maakt onbemind. Maar in regio Rotterdam gebeurt het. Hier zit de absolute wereldtop van de agrofoodsector gecombineerd met zeer efficiënte transportbewegingen door havens, over spoor en wegen. Ik maak mij sterk voor het vergroten en versterken van de positie van het Rotterdam Food Cluster.”

Vragen? Neem contact op met mij

Sharon Janmaat-Bouw

Projectmanager

“De bedrijven in het Rotterdam Food Cluster verbazen me dagelijks met hoe internationaal, dynamisch, belangrijk en omvangrijk de sector is. Deze ondernemers maken het verschil voor de wereldvoedselvoorziening, voor de landelijke economie en voor het regionale carrièreperspectief. Ik mag me inzetten ten dienste van hun groeivermogen.”

Vragen? Neem contact op met mij

Elly Mosterd

Projectsecretaris

“Ik heb jarenlang met veel plezier voor diverse foodmerken gewerkt als projectmanager. Nu draag ik vanuit de gemeente bij aan deze sector. Ik geloof sterk dat de gezamenlijke inzet uiteindelijk ook goed is voor de individuele bedrijven.”

Vragen? Neem contact op met mij

Amelia Oei

Projectmanager

“Voedsel en Rotterdam zijn – net zoals de haven en Rotterdam – onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al het verse voedsel wat we dagelijks nodig hebben groeit in de regio: granen, groente, fruit, aardappels, zuivel en vlees. Het voedsel is veilig en duurzaam geproduceerd. Van boer tot logistieke dienstverlener en van zaad tot kas… de gehele sector is in de regio aanwezig. Het is een sector met toekomstperspectief waar we trots op mogen zijn.”

Vragen? Neem contact op met mij