De Rotterdamse Regio loopt voorop in de wereldwijde voedseleconomie. Met meer dan 8.000 food gerelateerde bedrijven en een gunstige ligging als ‘mainport to Europe’ is het Rotterdam Food Cluster uniek in de wereld. Iedere dag werken mensen hier - van zaadveredeling, productie, verwerking, research & development en onderwijs, tot transport en logistiek - aan oplossingen voor de voedselvraagstukken van vandaag en morgen.

Even voorstellen...

Rotterdam Food Cluster organiseert projecten in samenwerking met bedrijven, kennisinstellingen, belangenorganisaties en overheden op het gebied van stimulering werkgelegenheid, innovatie, kennisdeling en marketing. Rotterdam Food Cluster is een initiatief van de gemeente Rotterdam.

Download hier onze brochure

Regio Rotterdam

Het Rotterdam Food Cluster bestaat uit (inter)nationale bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, overheden en inwoners in Rotterdam, Westland, Oostland, Midden-Delfland, Barendrecht, Ridderkerk, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Hier wisselen we kennis uit en werken we aan carrièremogelijkheden voor inwoners en stimuleren we innovatiekracht en internationale kansen voor nieuwe en bestaande bedrijven.

Roadmap Next Economy

Rotterdam Food Cluster geeft invulling aan de Roadmap Next Economy ambities.
Via ons grote netwerk bundelen we de krachten en creëren we nieuwe initiatieven met de duurzame doelstellingen van de Next Economy als uitgangspunt. We willen zo de toonaangevende Food Regio in de wereld blijven.

Bekijk het rapport 'Roadmap Next Economy'

Barbara Kathmann

Wethouder Economie, Wijken en Kleine kernen, Gemeente Rotterdam
"We hebben de ambitie om onze leidende positie te behouden en te verbeteren. Op die manier versterken we de foodsector, stimuleren we een gezonde levensstijl en bevorderen we de werkgelegenheid in de regio."

Programma's

Drie programma’s staan centraal, waarbinnen diverse projecten worden uitgevoerd. Food for the Future; het ontwikkelen van de arbeidsmarkt van morgen. World Food Park; innovatie en samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen. Feeding the City; nieuwe businesscases voor food innovaties in de stad.

Bekijk de programma's

Uw bedrijf opzetten in Rotterdam

Met een toonaangevend food cluster en een strategische ligging in Europa is Rotterdam een logische vestigingslocatie voor agrofood bedrijven. Rotterdam Partners ondersteunt internationale agrofood bedrijven bij het opzetten, uitbreiden en investeren in Rotterdam. Deze services zijn kosteloos, onafhankelijk en vertrouwelijk.

Website Rotterdam Partners

Waarom vestigen in de regio Rotterdam?

Meest complete cluster ter wereld

Het Rotterdam Food Cluster is uniek in de wereld. Alle foodgerelateerde bedrijven bevinden zich in een straal van 30 km rondom het hart van Rotterdam.

Meer dan 8.000 bedrijven

8.000 bedrijven, waaronder akkerbouw, zaadveredeling, industrie, tuinbouw, agrologistiek en kassenbouw vertegenwoordigen hier de complete voedselketen.

Expertise op hoog niveau

Toegang tot een enorme hoeveelheid kennis en expertise. De regio heeft een zeer hoge concentratie relevante bedrijven, goed geschoold personeel, onderzoeksinstituten en opleidingen.

Innovatief karakter

Elke dag worden hier nieuwe oplossingen ontwikkeld voor de wereldwijde voedseluitdagingen van vandaag en morgen.

Baanbrekend

Baanbrekende productontwikkeling en nieuwe businessmodellen in samenwerking met de andere kennisintensieve clusters, zoals Cleantech en Life Sciences & Health.

Strategische ligging

‘Gateway to Europe’ met een multimodale infrastructuur. Port of Rotterdam, The Hague Airport, Schiphol en uitstekende verbindingen met goederenspoor en de binnenvaart.

Food for the Future

Skills en New Business modellen in foodsector van de toekomst

Bekijk project

Rotterdam Food Cluster wil haar leidende positie in de wereldeconomie behouden en verbeteren, de foodsector versterken - met name op het gebied van economische vernieuwing en werkgelegenheid - en inspelen op trends als gezondheid en biobased en daarmee een gezonde levensstijl ondersteunen. We zetten de regio Rotterdam op de wereldkaart als de meest innovatieve en duurzame foodsector ter wereld.

Faciliteren en verbinden

Met het Rotterdam Food Cluster verbinden we de hele foodsector in onze regio.
We faciliteren innovatieve projecten, verbinden bedrijven, kennisinstellingen en overheden en bieden locaties en mogelijkheden aan multinationale, nationale en lokale foodbusiness. Samen gaan we op zoek naar nieuwe duurzame businessmodellen.

Over de grens

Verder creëert Gemeente Rotterdam randvoorwaarden die ondernemerschap stimuleren en innovaties tot stand brengen. We zetten samenwerkingen op tussen studenten, onderwijsinstellingen en bedrijven, zodat we praktisch en schaalbaar onderzoek in de regio kunnen vertalen naar nieuwe mogelijkheden voor ons allemaal. In de regio, in Nederland en ver daarbuiten.

Clusteraanpak

Cleantech, Life Sciences & Health, Food, Maritime en Smart Cities zijn de vijf belangrijkste sectoren voor de toekomst van Rotterdam. Voor elk van deze sectoren heeft Gemeente Rotterdam een speciale clusteraanpak ontwikkeld. Hierin zetten we in op een betere verbinding tussen haven en stad, het ombuigen van obstakels naar mogelijkheden - zoals de beschikbaarheid van financiering, toegang tot partners en testlocaties met de benodigde vergunningen - en het stimuleren van ondernemerschap.

Nick van den Berg

Ontwikkelmanager
"Journalisten en redacteuren die meer informatie willen over het Rotterdam Food Cluster kunnen bij mij terecht. Neem gerust contact op."
Neem contact op met Nick van den Berg

Wereldvoedselvraagstukken

In 2011 bestond de wereldpopulatie uit 7 miljard mensen. In 2050 zal dit met 28% groeien tot ruim 9 miljard mensen. De meeste mensen zullen in mega cities leven. Om deze 9 miljard mensen te voeden, zijn slimmere voedselsystemen nodig en zal voedselverspilling met 50% moeten afnemen. Dagelijks werken ruim 8.000 bedrijven binnen het Rotterdam Food Cluster aan de oplossingen van wereldvoedselvraagstukken.

World Food Park: Human Capital Pool

Regionale pool betrokken en opgeleide logistiek flexmedewerkers

Bekijk project

Ellen Perik

Ontwikkelmanager

“Mijn taak is om nieuwe business en nieuwe banen te stimuleren in het Rotterdam Food Cluster. Ik vind het te gek om te mogen werken voor zo’n inspirerende, internationaal belangrijke innovatieve sector die een sleutelrol speelt in het voeden van miljoenen monden over de hele wereld.”

Vragen? Neem contact op met mij

Adriaan van der Giessen

Projectmanager

“Onbekend maakt onbemind. Maar in regio Rotterdam gebeurt het. Hier zit de absolute wereldtop van de agrofoodsector gecombineerd met zeer efficiënte transportbewegingen door havens, over spoor en wegen. Ik maak mij sterk voor het vergroten en versterken van de positie van het Rotterdam Food Cluster.”

Vragen? Neem contact op met mij

Elly Mosterd

Projectsecretaris

“Ik heb jarenlang met veel plezier voor diverse foodmerken gewerkt als projectmanager. Nu draag ik vanuit de gemeente bij aan deze sector. Ik geloof sterk dat de gezamenlijke inzet uiteindelijk ook goed is voor de individuele bedrijven.”

Vragen? Neem contact op met mij

Amelia Oei

Projectmanager

“Voedsel en Rotterdam zijn – net zoals de haven en Rotterdam – onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al het verse voedsel wat we dagelijks nodig hebben wordt geproduceerd in de regio: granen, groente, fruit, aardappels, zuivel en vlees. Het voedsel is veilig en duurzaam geproduceerd. Van boer tot logistieke dienstverlener en van zaad tot kas… de gehele sector is in de regio aanwezig. Het is een sector met toekomstperspectief waar we trots op mogen zijn.”

Vragen? Neem contact op met mij