Door Sharon Janmaat > 11 sep, 2018

Albeda, Erasmus University Rotterdam, de Greenport, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Lentiz onderwijsgroep, Wageningen University & Research, het Wellantcollege, het Scheepvaart- en Transportcollege en Zadkine werken samen met de gemeente en het bedrijfsleven voor de toekomst van het onderwijs in de foodsector van regio Rotterdam. Met deze samenwerking zorgt regio Rotterdam voor onderwijs dat aansluit op de snel veranderende arbeidsbehoeftes van de foodsector. Deze grootschalige vorm van samenwerking is uniek in Nederland en Europa.

Nieuwe businessmodellen

Er is een onderzoeksagenda opgesteld onder de noemer ‘Food for the Future’. Hoe wordt in en rondom Rotterdam foodondernemerschap met gebruik van innovatieve technologieën gestimuleerd? Naast de actuele onderzoeksagenda heeft Rotterdam Food Cluster ook een uitvoeringsplan laten opstellen. Hierin is onderzocht hoe onze regio succesvol kan blijven groeien tot een innovatief gebied, waar foodbedrijven nieuwe en duurzame businessmodellen ontwikkelen, zodat economische groei en maatschappelijke doelen bevorderd worden.

Uitreiking onderzoeksbundel ‘Het innovatievermogen van het Rotterdam Food Cluster’
Op 11 september 2018 ontvingen ondernemers Meiny Prins (Priva), Thijs van den Heuvel (Fresh Pack Logistics) en Jan Brouns (Urban Industrial) de eerste exemplaren van de onderzoeksbundel ‘Het innovatievermogen van het Rotterdam Food Cluster’ uit handen van Sharon Janmaat (Rotterdam Food Cluster) en Niels van der Weerdt (Erasmus Centre for Business Innovation). De digitale versie kunt u hier downloaden en fysieke exemplaren kunt u hier bestellen.

ondernemers_innovatievermogen

Samenwerking ‘Food for the Future’ gestart
Op 21 september 2016 bekrachtigde burgemeester Ahmed Aboutaleb, de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen de ondertekening van de overeenkomst. In dit programma volgen de deelnemers een onderzoeksagenda – getiteld Food for the Future – die op uitnodiging van de gemeente Rotterdam is opgesteld door Erasmus University Rotterdam, Hogeschool Inholland en Wageningen University & Research. Het toekomstgericht onderzoek kijkt naar de economische en maatschappelijke uitdagingen van het foodcluster in onze regio.

Innovatiekracht

Een deel van de vaardigheden die de markt op dit moment zoekt, bestond vijf jaar geleden niet. Food(gerelateerde) bedrijven kunnen dus goed gebruikmaken van de ontwerp- en innovatiekracht van studenten, die op hun beurt het beste worden voorbereid op de ‘echte wereld’ door erin te werken.

Samen wordt onder andere gekeken naar de strategische waarde en het economisch toekomstperspectief van het foodcluster, de ontwikkeling van samenwerkingsrelaties tussen bedrijven en beter inzicht in de voedselvoorziening als ecosysteem. Ook zullen we de komende jaren via Food for the Future meer leren over de individualisering van voeding en factoren die met food samenhangen, zoals gezondheid, geluk en sociale cohesie.

Noodzaak

In 2030 moeten er 9 miljard monden gevoed worden, waarvan 80% in steden woont. Daarnaast beïnvloeden nieuwe technologische ontwikkelingen en de wens om meer duurzaam te produceren de arbeidsbehoefte van bedrijven in de foodsector. Werk aan de winkel dus! Met de nieuwe samenwerking bereiden de onderwijsinstellingen zich voor op de toekomst, zodat het onderwijs goed aansluit op het Rotterdam Food Cluster. Hierin bevinden zich immers meer dan 8.000 bedrijven uit de hele keten, met circa 45.000 banen en een gezamenlijke omzet van circa € 27 miljard.

Oproep

Wilt u als bedrijf meewerken aan een onderzoek? Heeft u plek voor een student die uw business verder helpt met zijn of haar afstudeerstage? Of werkt u aan een case waar u samen met de wetenschap over wilt sparren?
Neem contact op met Sharon Janmaat voor meer informatie.

pdf preview Onderzoek 'Innovatievermogen van het Rotterdam Food Cluster' Download (4.28 Mb)
pdf preview Onderzoeksagenda: Food for the Future Download (2.14 Mb)
pdf preview Onderzoek 'Innovatievermogen van het Rotterdam Food Cluster' Download (4.28 Mb)
pdf preview Onderzoeksagenda: Food for the Future Download (2.14 Mb)

Onderzoeksbundel 'Innovatievermogen van het Rotterdam Food Cluster'

4 september 2018

Hoe de Rotterdamse regio heeft kunnen uitgroeien naar de leidende positie in Food wereldwijd en hoe bedrijven (moeten) innoveren om die positie te handhaven, staat centraal in de eerste onderzoeksbundel in een reeks van uitgaven onder de noemer van Food for the Future.

Download hier de Onderzoeksbundel 'Innovatievermogen van het Rotterdam Food Cluster' (pdf) Download (4.28 Mb)