Door Sharon Janmaat > 14 sep, 2017

De Fruit Logistica biedt laagdrempelige mogelijkheid om studenten uit de eigen regio inzicht te geven in het dynamische, internationale en innovatieve karakter van de foodsector. Dit project van Rotterdam Food Cluster biedt bedrijven een extra set handjes ter plaatse en het biedt studenten inzicht in carrièreperspectief en de veelzijdigheid van werken in de foodsector.

Circa 50 potentiële ambassadeurs voor de foodsector

In samenwerking met AVAG, GroentenFruit Huis, Greenport West Holland en Westland Marketing en bedrijven die actief zijn op de Fruit Logistica, zijn studenten ingezet op Fruit Logistica in 2018. Studenten van Albeda, Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Inholland, Lentiz onderwijsgroep, Hogeschool Rotterdam, STC, Wageningen University & Research, het Wellantcollege en Zadkine gingen met Rotterdam Food Cluster mee naar de beurs. Dankzij bedrijven als Berg Hortimotive, Hoogendoorn, Koppert Cress, Dex Groep, Havenbedrijf Rotterdam, Bom Groep, Natures Pride, Koppert Biological Systems, The Greenery, Westland Marketing en GroentenFruit Huis zijn er circa 50 extra stageplaatsen gerealiseerd voor studenten uit de regio Rotterdam.

Begeleiding studenten

Iedere student werd begeleid door een docent van de eigen onderwijsinstelling. Deze docenten volgden een apart programma om ook hen ambassadeur te maken voor de foodsector. Rotterdam Food Cluster was op de Fruit Logistica aanwezig en bereikbaar voor studenten en bedrijven.

Waarvoor werden studenten ingezet?

Studenten werden voor uiteenlopende werkzaamheden ingezet. Dit zijn een aantal voorbeelden van opdrachten die studenten uitvoerden voor deelnemende bedrijven:

 • Studenten met verschillende achtergronden/opleidingen (bedrijfseconomie, logistiek, techniek, ict, creatief) kregen de opdracht om de ontwikkelingen rondom een thema ‘bv. duurzaamheid’ in kaart te brengen. Deze ontwikkelingen kunnen bedrijven gebruiken bij de verdere invulling van de eigen innovaties. De diversiteit van de groep wordt vooral gebruikt om een frisse blik van buiten de sector te borgen.
 • Studenten deden onderzoek naar de propositie van bedrijven waarmee zij de internationale markt gaan benaderen.
 • Studenten deden onderzoek naar nieuwe technologische ontwikkelingen op de beurs door het houden van enquêtes.
 • Studenten kregen een hospitality-rol om op de beurs ‘hand- en spandiensten’ te verrichten.

  Fruit Logistica 2019

  In opdracht van Rotterdam Food Cluster werden wederom studenten tijdens de Fruit Logistica van 6 tot 8 februari 2019 ingezet om voor foodbedrijven onderzoek te doen of een hospitality rol te vervullen.

  Wilt u meer weten over Fruit Logistica? Neem contact op met Sharon Janmaat.

  Neem contact op

  Onderzoek Fruit Logistica 2017

  Op vakbeurs Fruit Logistica 2017 in Berlijn onderzochten 23 studenten van verschillende opleidingsniveaus van 6 onderwijsinstellingen, in het kader van ‘Food for the Future’, de innovatiekracht van de aanwezige groente- en fruitsector.

  Een greep uit de onderzoeksresultaten:

  • Veel bedrijven vinden The Internet of Things een belangrijk thema. Centraal in het Internet of Things staan met elkaar communicerende apparaten en apparaten die via internet gegevens uitwisselen.
  • In het kader van duurzaamheid speelt de circulaire economie een hele belangrijke rol voor de bedrijven. Het gaat hier om afval verwaarding en het verminderen van voedselverspilling.
  • Bedrijven hebben meer geschoolde medewerkers nodig om hun innovatie doelen te realiseren.
  • Bij innovatieprojecten werken bedrijven het meeste samen met toeleveranciers en afnemers en zoeken zij nog weinig andere partners.
  • Binnen de regio Rotterdam werken veel startups en jongeren aan de Next Economy. Bedrijven kiezen tot op heden nog vooral voor de (grote) volwassen bedrijven om mee samen te werken binnen innovatieprojecten.

  Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

pdf preview Onderzoeksagenda Food for the Future Download (1.18 Mb)
pdf preview Innovatievermogen van het Rotterdam Food Cluster Download (4.28 Mb)
pdf preview Onderzoeksagenda Food for the Future Download (1.18 Mb)
pdf preview Innovatievermogen van het Rotterdam Food Cluster Download (4.28 Mb)