Door Sharon Janmaat > 09 jun, 2018

Op 4 en 5 oktober 2018 organiseerden Rotterdam Food Cluster, Bakker Barendrecht, CoolFresh, 4Evergreen, Greenport West-Holland, GroentenFruit Huis, Hessing Supervers, Hillenraad Partners, Koppert Cress, Rabobank, RedStar, Rijk Zwaan, Provincie Zuid Holland en The Greenery, Markt Match, een tweedaags evenement in de Maassilo in Rotterdam. Zo'n 200 jongeren tussen de 17 en 25 jaar gingen in multidisciplinaire teams aan de slag met bestaande vraagstukken uit de groente- en fruitsector.

Behoefte aan innovatie

Markt Match is ontstaan vanwege de continue behoefte naar innovatie vanuit de wereldwijde groente- en fruitsector. De nieuwe generatie consumeert duidelijk anders dan de huidige en door de krachten van deze nieuwe generatie en de huidige bedrijven te bundelen is het mogelijk om echt te innoveren.

Het doel

Tweehonderd jongeren van mbo, hbo en universitair niveau werden uitgedaagd om samen met gevestigde bedrijven in de groente- en fruitsector de foodsector te veranderen. Ze werkten aan uitdagingen van én met wereldspelers uit de regionale foodsector op het gebied van plantaardig eten, voedselverspilling en het werven van jong talent. De ideeën kwamen mede tot stand door de inspirerende keynotes van Rob Baan (Koppert Cress), Cindy van Rijswick (Rabobank), de Fountainheads en Steven Timmers (RedStar). Op vrijdagmiddag presenteerden de 40 multidisciplinaire teams hun concept aan juryleden. De zeven beste concepten werden uitgenodigd om hun concept op het podium te presenteren aan het voltallige publiek en de hoofdjury, bestaande uit Irenke Meekma (Bakker Barendrecht), Steven Martina (The Greenery), Johan in ’t Veld (Cool Fresh), André Dijk (Hessing Supervers) en Coen Struijs (Rabobank).

Prijswinnaars

De winnaar van Markt Match en de foodtrip naar Zuid-Afrika is ’Goed Brood’, hét brood waarin meer dan 50% groente is verwerkt zonder de smaak van het brood te veranderen. Volgens de jury is dit het meest kansrijke concept, inspelend op het maatschappelijke probleem van het eten van te weinig groente. ‘Ik denk zeker dat hier markt voor is’, aldus Coen Struijs van de Rabobank. De bedenkers van het winnende idee, Ditte, Romy en Lisa zien het wel zitten om hun concept uit te voeren. Ze zijn al benaderd door het Brood Innovatiecentrum en willen in gesprek met de Rabobank. De tweede prijs, een foodtrip naar Parijs, gaat naar ‘Happy Confetti’; groenteconfetti voor kinderen die toe te voegen is aan iedere maaltijd. De derde prijs, een foodtrip naar Brussel, gaat naar ‘Smartfood’; gepersonaliseerd voedingsadvies gebaseerd op de inhoud van je koelkast. De vierde prijs, tickets voor de Fountainheads, gaat naar Binder, dé tinder om jong talent te matchen aan bedrijven in de foodsector.

Winnaars_Markt Match
Prijsuitreiking van Markt Match. Van links naar rechts: Steven Martina, CEO The Greenery, Irenke Meekma, Algemeen Directeur Bakker Barendrecht, het winnende team ‘Goed Brood’, Sharon Janmaat, projectmanager Rotterdam Food Cluster, André Dijk, CQO Hessing Supervers, Johan in ’t Veld, CEO Coolfresh en Coen Struijs, Accountmanager Groot Zakelijk Rabobank.

Door wie werd het evenement georganiseerd?

Het evenement werd georganiseerd door Rotterdam Food Cluster, Bakker Barendrecht, Cool Fresh, GroentenFruit Huis, Hessing Supervers, Koppert Cress, Rijk Zwaan, The Greenery, RedStar, 4EvergreenRabobankHillenraad PartnersProvincie Zuid Holland en Greenport West-Holland.

Wilt u meer weten over dit event en/of de innovatieve oplossingen van de studenten? Neem contact op met Sharon Janmaat.

Bekijk hier het interview met Johan in ’t Veld, CEO van Cool Fresh:

pdf preview Markt Match foodconcepten Download (1.29 Mb)
pdf preview Markt Match foodconcepten Download (1.29 Mb)