Masterclass Stad-Platteland

Nieuwe businessmodellen voor boeren en tuinders

Door Amelia Oei > 13 apr, 2017

Samen met de Universiteit Wageningen organiseert het Food Cluster Rotterdam de Masterclass Stad & Platteland 2016-2017. Tijdens dit dynamische coaching- en matchmakingprogramma helpen we boeren en tuinders uit de regio innovatieve businessideeën te ontwikkelen. Zo leren ze hun producten en diensten beter af te stemmen op de wensen van de eindconsument en vergroten ze hun afzet naar de stad.

Bijzondere samenwerkingen

Onder de twintig deelnemers zijn agrariërs, zuivelboeren, groenten- en fruittelers en ondernemers met een zorgboerderij of recreatieve bestemming afkomstig uit dertien gemeenten in de regio. Deelnemers blijken niet alleen veel te leren van de gastlessen gegeven door professionals over onderwerpen als branding en marketing, maar ook van elkaar. Zo kan een zuivelboer tot andere inzichten komen door met een agrariër van gedachten te wisselen en andersom.

Bovendien ontstaan er door deze diversiteit in de groep ook unieke samenwerkingen tussen ondernemers die elkaar voorheen niet kenden. Zo slacht Abderrahim Bouna van OnsVlees voor zijn ethisch verantwoorde vleespakketten bijvoorbeeld een zuivelkoe van Bas Blokland van Biokaas Kinderdijk. Aan zijn klanten levert hij vervolgens niet alleen zijn eigen vleespakketten, maar ook de kaas van Biokaas Kinderdijk. Een voorbeeld van een win-win situatie voor de ondernemers, maar ook voor de Rotterdammer die op deze manier gemakkelijk van verschillende lokale producten kan genieten.

Toekomst voor unieke producten

Dat innovatie niet alleen heel leuk, maar ook noodzakelijk is voor het voortbestaan van veel boerenbedrijven vindt ook zuivelboer Matthijs Baan: ‘Tijdens de masterclass besloot ik van mijn gangbare bulkproduct melk een uniek product te maken waar ik trots op kan zijn. De melk van mijn bedrijf wordt nu per koe verpakt onder mijn nieuwe merk: Elke Melk. Zo proef je dus altijd de pure melk van je persoonlijke, favoriete koe.’
Met deze keuze speelt Baan op een creatieve manier in op behoefte van een nieuwe doelgroep die graag wat meer moeite doet voor een bijzonder, lokaal product.

GersVers verbindt boer en Rotterdammer

Onderdeel van de masterclass is het runnen van de popup-shop GersVers in de Markthal in Rotterdam. Tijdens deze week stappen de boeren uit hun comfort zone en uit hun theoretische bedrijfsmodellen en gaan ze in gesprek met ‘de Rotterdammer’ over diens wensen en behoeften. Die inzichten passen ze vervolgens toe om hun product of dienst te verbeteren.

Zo sprak fruitteler Lena van Zevenbergen van TopPear met Rotterdamse forenzen over hoe zij hun peer het liefste eten onderweg en kwam zo op ideeën voor een handige verpakking. ‘Door de masterclass kwam ik erachter dat de manier waarop je een product presenteert heel belangrijk is voor hoeveel mensen bereid zijn om ervoor te betalen.’

Sterke regio voor iedereen

Gemeente Rotterdam speelt in deze masterclass een belangrijke rol als initiator en organisator, onder andere door partijen en geldstromen op een succesvolle manier bij elkaar te brengen. Ook dragen ze bij aan het vergroten van de naamsbekendheid van de deelnemende boerenbedrijven, onder andere door een actief social media beleid en door pers bij de masterclass te betrekken. Ook kleine gemeenten investeren in de masterclass omdat ze geloven in de kracht van innovatie. Een sterke regio zorgt voor meer bedrijvigheid, werkgelegenheid en consumptie van vers voedsel. Dat is niet alleen goed voor de boeren en de stad Rotterdam, maar voor iedereen.

Bekijk hier de video van GersVers in de Markthal.

Bekijk hier de video van de 2e Masterclass Korte Voedselketens.