World Food Park: Smart Logistics

Beveiligd uitwisselen van logistieke data in AGF-sector

Door Sharon Janmaat > 16 mei, 2019

In het geconditioneerd wegvervoer blijft 44% van de palletruimte onbenut. Het beter benutten van die laadruimte levert retailers en traders financieel voordeel op en verbetert onze concurrentiepositie als regio Rotterdam. Bovendien verlicht efficiency de druk op de wegen, verhoogt het ons duurzaamheidsprofiel en verlaagt het de CO2 uitstoot.

Schaalvergroting, automatisering en digitalisering

Om toekomstbestendig te kunnen opereren anticipeert Rotterdam Food Cluster op de toenemende behoefte bij retailers en traders aan schaalvergroting, automatisering en digitalisering van de foodsector. Samen met partners ontwikkelen we een digitaal platform om logistieke stromen te bundelen. Het doel is met zo min mogelijk vrachtwagens, zoveel mogelijk producten vervoeren. De berekening van de meest optimale routes en ladingcombinaties wordt uitgevoerd door het digitale platform waarin alle orders van participerende bedrijven samenkomen in een beveiligde omgeving. Door deze slimme samenwerking kunnen we andere regio’s internationaal optimaal faciliteren en nieuwe stromen en activiteiten aantrekken.

Smart Logistics system

Beveiligde en geanonimiseerde simulatie en ontwerp platform

In een geanonimiseerde data simulatie zijn de voordelen van logistieke samenwerking tussen bedrijven inzichtelijk gemaakt. Lees hier meer over de uitkomsten. Met deze bewijslast bouwen we verder aan de realisatie van het platform.
Rotterdam Food Cluster biedt de mogelijkheid aan:

  • bedrijven in de AGF (-logistiek) om (volledig beveiligd en geanonimiseerd) een simulatie te laten uitvoeren op wat samenwerking hen individueel kan opleveren;
  • partners (publiek en privaat) om mee te praten over en mee te ontwerpen aan het fysiek en digitaal platform.

Wat
Simulatie en ontwerp Smart Logistics Hub

Wie
Bedrijven in AGF-logistiek, retail en andere stakeholders. Al deelnemende bedrijven zijn: ABC Logistics, The Greenery, Verstegen en Snijpunt.

Waar 
Rotterdam Food Cluster

Wanneer 
2018 tot 2022

Doel
Optimaliseren van de regionale concurrentiepositie als AGF logistieke dienstverlener.

Oproep

Wij zijn nog op zoek naar partners. Wilt u deelnemen aan een simulatie of meebeslissen over de ontwikkeling van de regionale hub? Neem contact op met Adriaan van der Giessen voor meer informatie.

Presentatie Smart Logistics Download (814.62 Kb)
Smart Logistics Leaflet Download (966.39 Kb)
Presentatie Smart Logistics Download (814.62 Kb)
Smart Logistics Leaflet Download (966.39 Kb)

Ontwikkelingsstrategie van World Food Park

Hoe wordt World Food Park ontwikkeld? De steller van het rapport is geïnspireerd door bedrijventerrein Reijerwaard; de uitvoering kan in de gehele regio plaatsvinden.

Download hier de Ontwikkelingsstrategie van World Food Park (pdf) Download (1.08 Mb)