Door Adriaan van der Giessen > 16 mei, 2019

Hoe zorgen we voor duurzamer transport van verse goederen? Rotterdam Food Cluster ontwikkelt samen met foodbedrijven een digitaal platform - Smart Logistics - voor agrofood transport in de regio Rotterdam. Hierin wisselen we logistieke data uit in een beveiligde omgeving. Door deze samenwerking kunt u uw laadruimte beter benutten, wat leidt tot financieel voordeel en minder co2 uitstoot van vrachtwagens.

Deelnemende bedrijven aan het project ‘Smart Logistics’ zijn ABC Logistics, The Greenery, Verstegen en Snijpunt. Wilt u met efficiënte logistiek ook bijdragen aan duurzaam transport?

24% palletruimte onbenut

In het geconditioneerd wegvervoer blijft 24% van de palletruimte onbenut, zo blijkt uit onderzoek door de Europese Commissie. Het beter benutten van die laadruimte levert u financieel voordeel op en verbetert de concurrentiepositie van regio Rotterdam. Bovendien zorgt efficiënte logistiek voor minder druk op de wegen, verhoogt het ons duurzaamheidsprofiel en verlaagt het de CO2 uitstoot van vrachtwagens.

Schaalvergroting, automatisering en digitalisering

Samen met vervoerders en verladers werkt Rotterdam Food Cluster aan schaalvergroting, automatisering en digitalisering van de foodsector. Met het digitale platform ‘Smart Logistics’ bundelen we bestaande logistieke stromen. Het doel is met zo min mogelijk vrachtwagens, zoveel mogelijk producten vervoeren.

Smart Logistics system

Beveiligde omgeving

Het digitale platform ‘Smart Logistics’ verzamelt alle orders van deelnemende bedrijven en berekent de meest optimale routes en ladingcombinaties. De logistieke data wordt ontsloten in een beveiligde omgeving.

Voordelen samenwerking Smart Logistics

Voordelen van deze slimme samenwerking:

  • Uit een eerdere simulatie blijkt dat bedrijven 5% besparen op logistieke kosten.
  • Het uiteindelijke resultaat is een daling van transportbewegingen en daarmee een verlaging van CO2 uitstoot door vrachtwagens.
  • Rotterdam Food Cluster faciliteert andere regio’s internationaal optimaal en trekt nieuwe logistieke stromen en logistieke activiteiten aan.

Doet u mee?

Hoe meer partners zich aansluiten bij dit project, des te groter de voordelen zijn. Wilt u deelnemen en meebeslissen over de ontwikkeling van ‘Smart Logistics’? Neem contact op met Adriaan van der Giessen voor meer informatie.

Doe mee met het project Smart Logistics

pdf preview Presentatie Smart Logistics Download (814.62 Kb)
pdf preview Smart Logistics Leaflet Download (966.39 Kb)
pdf preview Presentatie Smart Logistics Download (814.62 Kb)
pdf preview Smart Logistics Leaflet Download (966.39 Kb)

Ontwikkelingsstrategie van World Food Park

Hoe wordt World Food Park ontwikkeld? De steller van het rapport is geïnspireerd door bedrijventerrein Reijerwaard; de uitvoering kan in de gehele regio plaatsvinden.

Download hier de Ontwikkelingsstrategie van World Food Park (pdf) Download (1.08 Mb)